I sitt sommarprat i P1 riktar Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, häftig kritik mot svenska journalisters infantila bevakning och osunda förhållande till statliga myndigheter under coronakrisen. Han menar att man visar på ett undergivet sektbeteende och vansköter sitt uppdrag som granskare.
I tisdagens ”Sommar i P1” riktar överläkaren, professor Björn Olsen, svidande kritik mot konventionell massmedias bevakning under coronakrisen. Han menar att man svikit sitt uppdrag som granskare och istället legat “på knä och tillbett” Folkhälsomyndigheten.
– Medias roll i idoliseringen av Folkhälsomyndigheten måste uppmärksammas. Är media verkligen den tredje statsmakten? frågar sig Olsen.
Han menar att myndigheterna saknar en kritisk röst som utmanar ”grupptänkandet och tunnelseendet” och konstaterar att kombinationen ”av tvärsäkerhet från en myndighet, tillsammans med undergiven media är en dödlig cocktail”.
– Min slutsats av det är att sekterism, det är farligt och många media har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin, säger Olsen i programmet.
Om Björn Olsen hade fått bestämma hade Sverige gjort helt annorlunda: tidig nedstängning, isolering av regioner, testning och smittspårning, samt karantän av smittade.
– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin och som gått på tvärs med resten av världen. Tiden räcker inte till, dundrar han.
Olsen var själv tidigt ute i coronadebatten och gick i april ut tillsammans med 21 andra forskare i en debattartikel i DN där man kritiserade svenska myndigheternas passivitet. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell slog då ifrån sig av kritiken och bemötte artikeln med att den innehöll “ett antal grundläggande felaktigheter”.
Björn Olsen säger att han fortfarande står fast vid slutsatserna i artikeln samt att ”hatkörerna nästan tystnat” mot forskargruppen i sociala medier. Samtidigt påpekar han att det i nuläget är meningslöst att försöka vidta åtgärder som hade varit effektiva om de införts långt tidigare.
– Nedstängningståget har gått, där tappade vi biljetten på perrongen redan i mitten av mars, säger han vidare i programmet.
– Alltför många har dött i förtid, av ett virus som inte hade behövt spridas så okontrollerat.
SVT:s mediedirektör Jan Helin ställer sig dock frågande till kritiken i en kommentar till Sveriges Radio och menar att såväl SVT som “andra medier” faktiskt har ställt kritiska frågor också till Folkhälsomyndigheten.
– Att vi granskas och undersöks är bara bra, men här långt så tycker jag att journalistiken både har gett det här rätt utrymme och jag tycker att jag har haft lätt att se att man också har ställt kritiskt granskande frågor också mot Folkhälsomyndigheten, både i Sveriges Television och andra medier, framhärdar Helin.
Fakta: Björn Olsen
Björn Olsen, 61 år, är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala respektive Uppsala universitet.
Olsen är även ornitolog, ringmärkare och specialist på djurburna smittämnen, så kallade zoonoser, som influensa och coronavirus.