Ovaccinerade blev avstängda utan lön – nu stämmer Kommunal företaget

publicerad 27 oktober 2022
- av Sofie Persson
Kommunal är mycket kritiska till Aleris Närsjukhus agerande.

Anställda vid Aleris Närsjukhus blev avstängda utan lön från jobbet när de valde att inte vaccinera sig mot covid-19. Nu stämmer Kommunal företaget till Arbetsdomstolen och kräver att de avstängda ska få sina löner samt skadestånd.

Här går de in och kräver att de ska vaccinera sig och dela känslig personuppgift. Vad kan de kräva nästa gång? säger Anne Alfredsson förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som driver målet.

Det var i början av året som Aleris Närsjukhus valde att skicka hem tre anställda utan lön eftersom de inte var injicerade med covidvaccin och heller inte ville ta detta. Sedan dess har de anställda inte arbetat och heller inte fått någon lön. Nu vill Kommunal att avstängningarna prövas vid Arbetsdomstolen, AD, och har därför gett LO-TCO Rättsskydd i uppdrag att lämna in en stämning om kollektivavtalsbrott.

Aleris Närsjukhus har brutit avtalet genom att inte betala lön till de här tre medlemmarna. De är anställda och står till arbetsgivarens förfogande. Därför har de rätt till lön, konstaterar Anne Alfredsson förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Aleris Närsjukhus införde vaccinkravet i december 2021, det vill säga i ett sent skede av coronakrisen. Trots att Folkhälsomyndigheten i april slutade klassificera covid-19 som en allmänfarlig sjukdom har företaget fortfarande kvar vaccinkravet för sina anställda.

Man ska ha full respekt för pandemin och det Folkhälsomyndigheten rekommenderar, men det här handlar om vad arbetsgivare får kräva av anställda. Här går de in och kräver att de ska vaccinera sig – ett påtvingat kroppsligt ingrepp och också att de anställda måste dela en känslig personuppgift om ifall de är vaccinerade eller inte. Vad kan de kräva nästa gång? säger Alfredsson.

I stämningen som nyligen skickats in till AD kräver Kommunal att den lön medlemmarna skulle ha fått utbetald nu betalas ut och även skadestånd till Kommunal och medlemmarna för brott mot kollektivavtalet.

Det här är ett jätteviktigt mål. Det handlar om vad arbetsgivare kan kräva av alla oss som arbetar, säger Alfredsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!