Omfattande säkerhetspådrag under påvens Sverigebesök

publicerad 31 oktober 2016
(t.v.) Påve Franciskus. (t.h.) Lunds domkyrka.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För första gången på över 25 år kommer påven att besöka Sverige. Under måndagsförmiddagen väntas påve Franciskus landa i Sverige och polisen har lagt stora resurser på att garantera säkerheten.

Ingen sittande påve har besökt Sverige sedan Johannes II Paulus vistelse till Uppsala 1989. Under måndagen och tisdagen kommer påve Franciskus att besöka Lund och Malmö för att uppmärksamma att det i år är 500 år sedan reformationen. Påven kommer bland annat att delta i en ekumenisk gudstjänst i Domkyrkan i Lund, träffa kungaparet och statsministern samt hålla en mässa för 18 000 personer på Swedbank stadion i Malmö.

Påvens visit till Sverige har fått polisen att storsatsa. Polisen bekräftar själva på sin hemsida att man kallat in poliser från hela landet för att hjälpa till med säkerhetsarbetet.

“Vi går inte ut med några exakta numerärer, men det är stort uppdrag på flera platser samtidigt vilket gör att vi behöver relativt många poliser. Polisregion Syd tar ett stort eget ansvar när det gäller bemanningen, men får också resurser från nationellt håll. Bland annat från polisflyget. I vissa avseende har vi också fått specialisthjälp. Till exempel bidrar Stockholmspolisen med sin stora erfarenhet av eskortkörning”.

Från och med klockan 8 på måndagsmorgonen till klockan 15 på tisdagen råder det flygförbud över Malmö och Lund. Polisen har även fattat beslut om avspärrningar och trafikomläggningar i Malmö och Lund under påvens besök.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!