OLW går tillbaka till palmolja

publicerad 29 mars 2022
- av Sofie Persson

OLW kommer att börja använda sig av palmolja igen på grund av brist på solrosolja, som är en följd av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Även chipstillverkaren Estrella tvingas lägga om sin produktion.

Det här är något som påverkar hela livsmedelsbranschen, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla, som äger OLW, till P4 Värmland.

Företaget bytte ut palmoljan mot solrosolja redan 2008 i all chipstillverkning och 2014 blev hela fabriken i Filipstad helt fri från palmolja.

Den vegetabiliska oljan har kritiserats på grund av bland annat skövling utav regnskog samt även för att innehålla hälsovådliga fetter.

Däremot kommer företaget att använda sig av så kallad RSPO-certifierad palmolja som bland annat ska innebära att den inte bidrar till avskogning, menar Ek.

Det innebär att vi har full spårbarhet för palmoljan och att den följer ett antal strikta hållbarhetskriterier, till exempel att produktionen inte ska bidra till avskogning, säger hon.

Det som man är van vid och det som har funkat det gör inte det längre och då måste man lösa det på något sätt, säger Patrik Strömer som är krisberedskapsansvarig på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Även tillverkaren Estrella ser över sin produktion för att hantera situationen men har som uttrycklig målsättning att inte använda palmolja i produktionen.

Estrella använder inte palmolja i Sverige idag, där vi producerar merparten av våra produkter, och vi har inga planer på att göra det. Vi använder en blandning av solros- och rapsolja. För att hantera de kommande utmaningarna ser vi på olika möjligheter, som att effektivisera oljeanvändningen och utöka andelen rapsolja. Vårt mål är att inte använda palmolja. Våra ägare har flera olika fabriker i Europa och situationen kan vara annorlunda där.”, skriver Estrellas digitala marknadskoordinator Jenny Pira i ett förtydligande till Nya Dagbladet.


Fakta: Palmolja

Är en viktig, men problematisk vegetabilisk olja. För miljoner människor i syd är det den viktigaste kalorikällan. Palmoljeproduktionen förväntas därför bli fyra gånger större redan år 2050. Dock har enorma arealer av världens mest artrika regnskog huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar, vilket har trängt undan djur, växter och urbefolkningar. Används idag i alla typer av livsmedel som produkter som tvättmedel och smink. Den innehåller mycket mättat fett i förhållande till flera andra vegetabiliska fetter som raps, oliv och solros.

Källa: WWF, Land.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.