Ockerpriser i taxibranschen – turister drabbas värst

Oseriösa taxiförare som utnyttjar den fria prissättningen på taximarknaden har börjat ge Sverige dåligt rykte som turistland, rapporterar SVT.

publicerad 22 juli 2013

Det är turister som är måltavlorna för de oseriösa taxiförarna. De väntar ofta vid populära turistmål eller flygplatser och hamnar.

Jukka Kuopamäki från Finland blev varse om lurendrejeriet i taxidjungeln när han fick betala 650 kronor för en taxiresa från Skeppsbron till Frihamnen i centrala Stockholm. En resa som tar fem minuter. Hade de åkt med ett etablerat taxibolag hade resan kostat under 200 kronor.

Det är inte klokt och jag är inte glad över det. Jag var dum och nu får jag betala för det, säger Jukka Kuopamäki till SVT.

Detta är någonting som ger en dålig bild av Stockholm, menar turistnäringen. Det skapar oro bland både förare, besökare och hos hamnpersonalen.

 – Prissättningen måste ses över. Vi som jobbar med att locka hit tillfälliga besökare är ledsna över hur det här har utvecklats, säger Visit Stockholms vd Eva Camél till SVT.

Idag är det mer eller mindre tillåtet att ta vilka priser som helst för en taxiresa. Det finns inte heller några krav på att kostnaden ska redovisas före resan.

En av anledningarna till att turisterna är lätta att blåsa är för att de tydligen är avslappnade efter att ha kommit till ett land med så gott rykte som Sverige. Nu börjar dock det ryktet att sjunka.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.