ÖB Micael Bydén anmäld för högförräderi

publicerad 9 september 2017
Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten

Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson har polisanmält ÖB Micael Bydén för högförräderi med motiveringen att han verkar för att Sverige ska bli beroende av utländsk makt och därmed ökar risken för att Sverige ska dras in i ett krig.

Utspelet kommer med anledning av att Sverige ska delta i den mycket stora krigsövningen Aurora  som startar den 11 september 2017, den största militärövningen i Sverige sedan kalla kriget. Personen som står bakom anmälan är Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson. Anmälan gäller även Bydéns föregångare tidigare ÖB Sverker Göranson.

Robert Mathiasson säger att det är tydligt hur dessa herrar verkat för att Sverige ska ställas i beroende av utländsk makt och att de har med utländskt bistånd framkallat fara för att riket ska dras in i krig eller andra fientligheter.

Mathiasson hänvisar till svensk lag som gör Micael Bydén och Sverker Göranson skyldiga till högförräderi.

Robert Mathiasson. Foto: Proletären, Wikimedia

– Både Bydén och Göransson har starka kopplingar till USA:s militär och krigsindustrin, och det finns all anledning att misstänka att de inte arbetar med Sveriges bästa för ögonen och därför polisanmäler jag dem, säger Robert Mathiasson till Proletären.

– Innan valet 2014 skrev Göranson under värdlandsavtalet med Nato, utan någon debatt i den folkvalda riksdagen. Nu ska Bydén testa avtalet i praktiken genom en krigsövning som på ett farligt sätt ökar spänningarna i Sveriges närhet och öppnar upp vårt land för Donald Trumps militära styrkor.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.