Fredrik Kopsch, chefsekonom på den inflytelserika marknadsliberala tankesmedjan Timbro, menar att det är ett stort problem att svenska universitet och högskolor är avgiftsfria, och att det vore mycket bättre och “mer rättvist” om studenterna tvingades bekosta delar av sin utbildning själva.
Han menar att ”avgiftsfria universitet förstör den högre utbildningen”, och hävdar bland annat att ”den som får betalt för att utbilda sig” också utbildar sig längre än andra, istället för att börja arbeta tidigare.
”När man inte behöver betala något för att gå på universitet eller högskola tar studenterna inte utbildningen på lika stort allvar”, skriver han vidare i Sydsvenskan, och hänvisar till en spansk studie som sägs stödja tesen.
Dessutom innebär avgiftsfria högre utbildningar enligt Kospch, att ”kvaliteten på utbildningen blir lägre” samt att studenter som betalar terminsavgifter skulle vara mer måna ”om att kräva högre kvalitet” än i dagens situation.
Vidare hävdas att det framförallt är rika som gynnas av avgiftsfria utbildningar – detta eftersom ”studenter oftast kommer från högutbildade hem med högre inkomster” och ”det inte är slumpen som avgör vem som hamnar på universiteten”.
Rättvist system ? Det Timbro vill är att enbart barn till den rikare delen av Sveriges befolkning skall få studera.
Vi andra skall få så lite kunskap som det går att de vill ha oss krypande och buganda inför varje liten vink ifrån dem— White rose (@KatarinaHultin) April 18, 2024
“Bära större del av kostnaderna”
Timbro har dock en lösning på de påstådda problemen – nämligen att ”bidragsdelen i studiestöden ersätts med lån” och att svenska studenter själva får ”bära en större del av kostnaderna för sina utbildningar” i form av studieavgifter som måste betalas in till lärosätena.
”Genom att studenter vid universitet och högskolor själva får bära en större del av kostnaderna för sina utbildningar får Sverige ett mer rättvist system, där de som väljer att börja arbeta efter gymnasiet inte behöver betala för andras studier”, slår Kopsch fast.
Alla är dock inte imponerade över argumentationen och tanken på att svenskar i framtiden ska behöva betala avgifter till universiteten för att få möjlighet att studera där.
Kritiker pekar på att denna typ av åtgärder riskerar att leda till en mer obildad befolkning och cementerade klasskillnader samt att stora delar av under- och lägre arbetarklass, precis som i stora delar av övriga delar av världen, i praktiken inte längre får tillgång till de högre utbildningarna annat än i undantagsfall via stipendier och donationer från olika välgörare eller sponsorer.
Timbro är dels livrädda för bildning
Bildade genomskådar deras aktioner för att göda dom välbärgade och hindra rättigheter för vanliga löntagare
Sen ingår det i en ständig kamp att öka fattigdomen i Sverige,både ekonomiskt och kulturellt— Tomas Gabrielsson (@TomasGabrielss1) April 19, 2024