Nyanlända män dominerade rekryteringsmässa i Avesta

publicerad 7 februari 2017
Det var högljutt och stökigt på kommunens rekryteringsmässa

Undanträngningseffekten av svenska ungdomar på arbetsmarknaden fortsätter till följd av regeringens politik. Rekryteringsmässan i Avesta under dagen dominerades helt av nyanlända.

Många svenska ungdomar hade hoppats att få en chans att prata med de företag som ställde ut och förmedlade sommarjobb för kommunens invånare. Istället ockuperades mässborden nästan uteslutande av män ifrån tredje världen och många besökare vände direkt i dörren.

Det var Arbetsförmedlingen som tillsammans med Hedemora och Avesta kommun under dagen arrangerade en rekryteringsmässa i Avesta. Arbetslösa svenska ungdomar hade uppmanats att besöka mässan i förhoppningen om att kunna få ett sommarjobb hos något av de företag som ställde ut på mässan. Men mässborden ockuperades nästan uteslutande av nyanlända män ifrån tredje världen.

Det var trångt, rörigt och högljutt. Flera mässbesökare vände direkt i dörren. Marina som hade hoppats hinna träffa och hinna prata med flera arbetsgivare på mässan gav upp.

– Det var meninglöst. Vid alla bord trängdes nyanlända. Jag gav upp efter fem minuter och gick hem, säger hon till Nya Dagbladet.

Den stora migrantström som Sverige tog emot främst under 2015 fortsätter att tynga kommunerna. Kommunerna har upplevt ett kortsiktigt ekonomiskt uppsving på grund av att staten skjutit till många miljarder extra till kommunerna för att kompensera den stora kostnaden för mottagandet av asylsökare, varav de flesta helt saknar flyktingskäl. Men efter ett par år läggs kostnaderna över på kommunerna som då får bära kostnader för en lång tid framöver.

Regeringens miljardsatsningar på integration och “snabbspår” till nyanlända har lett till en undanträngningseffekt på den svenska arbetsmarknaden. Svenska ungdomar är redan drabbade av hög arbetslöshet och svår bostadsbrist. Flera integrationspolitiska reformer har istället lett till en diskriminering mot svenska ungdomar som hamnat sist i arbetslöshetskön.

Arbetslösheten bland nyanlända fortsätter också att skena. Idag har de flesta inte ens arbete efter nio år i Sverige enligt färska siffror ifrån SCB, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!