Nya sajten Faktiskt faktagranskar nyheter och sociala medier

publicerad 10 april 2018

Den nya sajten Faktiskt.eu ska hålla koll på sanningshalten i nyheter och på sociala medier. Syftet är att minska spridningen av falska nyheter och desinformation, skriver man i ett pressmeddelande.

Sajten som lanserades under dagen är ett branschsamarbete mellan medier och sakkunniga experter. Målet ska vara att höja kunskapsnivån på svenska tidningsredaktioner om hur man kan verifiera uppgifter och upptäcka felaktigheter. Ett annat mål är att guida allmänheten till kunskap.

I en av de publicerade artiklarna bemötes ett påstående som hävdar att ”nästan 80% av amerikaner anser att massmedier sprider falska nyheter”. Ett påstående som verkar stämma enligt Washington Post och Monmouth University Polling Institute som genomfört undersökningen.


Annonser:


En annan av artiklarna tar upp nyheten som SVT spred upprepade gånger den 7 april 2017 i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm gällande uppgifter om skottlossning vid Fridhemsplan och vid Åhléns. Uppgifterna var falska enligt Granskningsnämnden för Radio och TV som fällde SVT som bröt mot kravet på saklighet.

En undersökning gjord av Tidningsutgivarna (TU) visar att svenskar är dåliga på att avgöra vad som är falska nyheter.

80 procent av de tillfrågade anser att medier som tidningar, tv eller radio har ett stort ansvar att förhindra spridandet av fejknyheter. 60 procent ansåg att den enskilde har lika stort ansvar.” Det skriver tidningen Resumé om TU:s undersökning.

På Faktiskt finns ett betygssystem som graderar sanningshalten från helt sant till helt fel i de olika artiklar och påståenden som faktakollas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.