Norrtäljepolitiker chockhöjer sina löner

publicerad 25 oktober 2022
- av Redaktionen
Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond vill inte kommentera sin lönehöjning.

Det första de folkvalda politikerna i Norrtälje fokuserade på att göra efter valet var att kraftigt höja sina löner. Beslutet innebär bland annat att lönen för kommunstyrelsens ordförande, Bino Drummond, från en dag till en annan ökar med 27 procent till 110 400 kronor.

– Jag kommenterar inte min lön, säger han till SVT:s journalist.

Kommunpolitikerna hävdar att man tagit fram en ny ”ersättningsmodell” där lönen för kommunstyrelsens ordförande ska baseras på statsministerns lön istället för statsrådens, som det står i Norrtälje kommuns policydokument.

Det innebär att Bino Drummonds lön plötsligt ökar från 87 000 kronor i månaden till 110 400 kronor – detta trots att inflationen ökar och det kan bli aktuellt att höja skatterna. Oppositionen är starkt kritisk till beslutet.

– Bino Drummonds lönehöjning med 23 400 kronor i månaden motsvarar en hel månadslön för en lokalvårdare, säger Lotta Svenander (S), ordförande för fackförbundet Kommunal i Norrtälje.

– Det är väldigt magstarkt att försöka smyghöja sina arvoden på det här sättet. Skamligt, säger Jessic Hilwëyn (V).

Noterbart är att övriga politiker som klubbade igenom Drummonds lönehöjning själva därigenom också får kraftigt höjda löner – eftersom deras lön baseras just på kommunstyrelsens ordförandes arvode.

– Jag tycker inte det är intressant att prata om vad jag har för arvode, vidhåller Drummond och vill inte svara på frågor kring hur rimlig hans nya lön är.

Fackförbundet Kommunal menar dock att agerandet är direkt respektlöst och pekar på att kommunanställda har fått mycket små löneökningar det senaste året.

– Jag blir så jävla arg, uppriktigt sagt. Det är otroligt respektlöst mot kommunens invånare. Vi som jobbar i kommunen får hela tiden höra att vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi så fort vi vill ha lönehöjning. Vi ser det här som en krigsförklaring, säger Lotta Svenander som är ordförande för Kommunal i Norrtälje.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.