Naturvårdsverket utsatt för IT-intrång – uppgifter om jägare kan ha läckt ut

publicerad 14 oktober 2022
- av Sofie Persson

Naturvårdsverket har blivit utsatt för en IT-attack som i nuläget utreds av polis. Myndigheten har konstaterat att data läckt ut, men på grund av förundersökningssekretess kan man inte säga vad för slags uppgifter det handlar om. Bland uppgifterna finns dock bland annat hela Sveriges Jägarregister, som har löpt risk att läcka ut.

Det är ju adresser till potentiella vapenägare vi pratar om, konstaterar Dag Lidén, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet.

Det var under förra veckan som Naturvårdsverkets IT-system tvingades stängas ner på grund av dataintrång. Trots att man stängde ner för att skydda systemen har man fastställt att en stor mängd data läckt ut. Dataintrånget utreds av Polismyndighetens nationella operativa avdelning (NOA).

Vi har konstaterat att det kopierats en stor mängd data, säger Håkan Svaleryd, chef för förvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket till TT.

Dock är det ännu oklart vad för uppgifter som har läckt ut, eftersom man inte får delge uppgifter på grund av förundersökningssekretess. Däremot hanterar myndigheten bland annat personuppgifter och sekretessbelagd data.

Nu är Svenska Jägareförbundet oroliga att uppgifter om jägare kan ha läckt ut.

Om det skulle vara så att uppgifter om jägare kommit ut är det inte bara bekymmersamt. Det är ju adresser till potentiella vapenägare vi pratar om så därför är det mycket allvarligt, säger generalsekreterare Dag Lidén till skattefinansierande SVT.

I Naturvårdsverkets register finns personuppgifter och adresser till landets närmare 300 000 jägare med jaktkort eller jägarbevis. Myndigheten skriver att det i dagsläget inte går att utesluta att denna information kan ha kommit ut. Däremot finns inte uppgifter angående vapeninnehav bland uppgifterna, utan den hanteras enbart av polisen. Det kan ändå innebära risker om personuppgifter samt adresser till jägare kommer i händerna på exempelvis främmande makter eller kriminella, menar Lindén.

Är det en extern aktör, statlig eller icke statlig, så har det ju säkerhetspolitiska dimensioner. Det är ju kartläggning mot nationen för fientliga syften. Är det en kartläggning för kriminella aktiviteter kan det vara alltifrån trakasserier till stölder, antyder han.

Naturvårdsverket arbetar i nuläget för att kunna öppna upp alla systemen igen på ett säkert sätt. It-säkerhetsexperter har anlitats och man kommer att vidta säkerhetsåtgärder innan allt öppnas upp igen.

Vi har agerat kraftfullt för att minimera skadan, säger Svaleryd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.