Peter Springare
Faksimil: SVT

Namnbyte på Peter Springare-grupp

Publicerad 20 april 2017, uppdaterad kl. 20:20

Nu har Peter Springare sprungit ifrån sin egen Facebook grupp som visade honom sitt stöd. Han vill inte längre vara förknippad med gruppen och uppmanar till avståndstagande från medlemmarna.

Det var under påskhelgen som Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” bytte namn och heter nu ”Stå upp för Sverige”. Anledningen för namnbytet är för att Peter Springare inte längre stödjer de som då stödde honom när Springare kom ut via Facebook och sade att invandrare var överrepresenterade i grova våldsbrott och att det fanns en åsiktskorridor vilket gjorde att ingen fick prata om ämnet.

Annons:


Efter Facebookinlägget blev Peter Springare anklagad för att vara rasist samtidigt som han blev anmäld utav sin chef, men friad, för hets mot folkgrupp. För att visa Springare stöd så skapades en Facebook grupp som hette ”Stå upp för Peter Springare.”

Springare säger själv att anledningen till varför han tar avstånd från gruppen är för att fler och fler högerprofiler drar nytta utav gruppen och att han inte vill att hans namn ska bli förknippade med dem och för att kommentarer i gruppens kommentarsflöde skulle vara rasistiska. Han uppmanar även medlemmarna att ta avstånd från gruppen.

Ett kort tag så bytte gruppen namn till ”#jagärsåjävlatrött”, men blev tvungen att bytta namnet eftersom det inkom anmälningar på att svordomen kunde väcka anstöt hos folk. Gruppens skapare har fått likaså stor press mot sig och blivit anklagad för att vara maskopi med Ryssland samtidigt som han fått rasistanklagelser mot sig och gruppens medlemmar.

Redan vid starten har Facebookgruppen varit en nagel i ögat hos median och många vänsterprofiler som vid upprepade tillfällen velat att Peter Springare måste ta avstånd från gruppen för att inte normalisera rasism eller att ge högern medhåll.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • gunther

    En till i raden av syltryggar.Tråkigt!

  • Bertil Andersson

    Springare måste väl ändå ha förstått att det skulle bli kritik och alla fula knep skulle användas mot honom.
    FB gruppen stödde ju honom fullt ut och även om det inte skrevs “enligt boken” i kommentarerna så tycker jag att det är att svika de som startade den. Nu fick åsiktskorridoren ännu ett prejudikat om hur det går när man vågar berätta om verkligheten.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend