Munskyddstvång och karantän för anhöriga kan bli verklighet i Sverige

publicerad 1 september 2020
- av Markus Andersson
Munskyddskrav kan snart bli verklighet i Sverige.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Folkhälsomyndigheten och regeringen klargör att man är beredda att ytterligare öka på coronarepressionen mot svenska medborgare och att det kan bli tal om munskyddstvång och att sätta anhöriga till smittade i karantän.

På en presskonferens bekräftade socialminister Lena Hallengren (S) att restriktionerna i Sverige kan komma att skärpas ytterligare om man upplever att spridningen ökar i landet och att fler begränsningar än de som finns idag kan tillkomma.

Bland annat kan det bli tal om att sätta familjemedlemmar till smittade personer i karantän. Exakt hur denna kommer se ut i praktiken och vad som händer om någon vägrar bli satt i karantän framgår dock inte.

– Vi räknar med att de regionala smittskydden i samråd med Folkhälsomyndigheten ska identifiera de situationer som kan uppstå. Har vi ett kraftigt utbrott finns det en stor verktygslåda för att hantera det. Karantän ingår i smittskyddslagen, men då pratar vi om stora utbrott som måste hanteras. Det finns annat att göra, exempelvis att sänka tröskeln i ordningslagen. Där hör också möjligtvis munskydd hemma i den regionala nivån, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Begränsningarna för allmänna sammankomster kan komma att göras ännu striktare och man ser ett värde i att munskydd ”används under en övergångstid” om smittan ökar.

Carlsson bekräftar vidare att man också har möjligheten att skärpa restriktionerna i delar av landet om man anser att detta skulle behövas. Det kan alltså hända att exempelvis Stockholm och Göteborg har olika restriktioner och grader av repression mot medborgarna. Det blir dessutom möjligt för kommuner och regioner att införa ännu hårdare regler än vad Folkhälsomyndigheten bedömer nödvändigt.

– De rekommendationer som vi ger är de lägsta möjliga för hela landet, säger Johan Carlson.

De nya uttalandena kommer trots Region Östergötlands nyligen publicerade rapport som konstaterar att en nuvarande underdödlighet i Sverige visar på att kulmen för coronakrisen med besked har passerat. Därtill antyder siffrorna också att överdödligheten även under våren varit ytterst marginell.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!