MP ljög om Chat Control – röstade inte alls fel av “misstag”

Övervakningssamhället

publicerad 20 juni 2024
- av Isac Boman
MP-politikerna Rasmus Ling och Rebecka Le Moine.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Miljöpartiet hävdar i efterhand att man “råkade” ställa sig bakom massövervakningsprojektet Chat Control och att det rörde sig om en “mänskligt” misstag.

Läckt intern kommunikation visar dock att partiets toppar ljuger för sina väljare och att MP:s ledamot i justitieutskottet, Rasmus Ling, gav sitt medvetna stöd till förslaget eftersom han gillade dess innehåll.

MP har påstått sig vara motståndare till EU:s massövervakningsdirektiv Chat Control i dess nuvarande form – men gav ändå sitt stöd till förslaget i riksdagens justitieutskott. Rebecka Le Moine, ledamot för partiet i EU-nämnden, hävdade att man råkat ”rösta fel” och att det handlade om ett ärligt misstag som man ångrar.

– Det är mänskligt att man ibland missar, påstod hon bland annat.

Läckta skärmdumpar visar dock att Miljöpartiet ljuger och att det inte alls handlade om något misstag. Istället framkommer det att partiets ledamot i justitieutskottet, Rasmus Ling, var positivt inställd till förslaget (trots att partiet offentligt sagt sig vara emot) och att det var därför han röstade ja.

Hård intern kritik

Nyheten om att Miljöpartiet röstat för Chat control skapat starka reaktioner inom partiet. I interna diskussionsgrupper rasar företrädare från partiet över agerandet – och kräver svar. Och får svar”, skriver den granskande journalisten Emanuel Karlsten.

Ling skriver bland annat i en intern grupp att massövervakningsförslaget som bland annat går ut på att scanna medborgarnas telefoner och datorer är ”välavvägt” – och får för detta hård kritik från egna partikamrater.

Flera är upprörda över att partiet nyss gått till val i EU med kritik mot just Chat control och känner att de genom detta lurat väljare. Men Rasmus Ling framhärdar och menar att det var rätt att stötta förslaget. Andra påpekar att det inte är förankrat i partiprogrammet”, fortsätter Karlsten.

“Förankrat” inom partiet

När Rasmus Ling får frågan om han ”agerat på egen hand eller om beslutet har förankrats i partiet” så svarar han att beslutet ”är förankrat enligt de rutiner vi har”.

Kritiken fortsätter och efter ett par timmar kommer Rebecka Le Moine in och hävdar att ”processen har varit förvirrad” eftersom ”regeringen snabbt vill få igenom sin ståndpunkt”.

Efter det tystnar Rasmus Ling i gruppen, och kort därefter är det i stället Le Moine som i en intervju med nyhetsbyrån TT hävdar att man råkat rösta fel och gjort en ”miss” och att Ling ska ha blandat ihop två olika förslag.

Men bilder från den interna diskussionsgruppen visar att så inte är fallet. Tvärtom är Ling inläst på de olika versionerna, liksom ordningen för besluten”, noterar Karlsten.

Miljöpartiet vill inte svara på några frågor om varför de ljuger för massmedia och allmänheten och påstår att det rör sig om en ”mänsklig miss” när intern kommunikation visar att deras ledamot i utskottet är tydlig med att han röstade ja för att han stödde förslaget, och att detta var förankrat hos partiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!