Moskéarkitekter prisas av regeringen

publicerad 10 december 2022
- av Jan Sundstedt
Sara Kulturhus och Nasirmoskén är två byggnader som ritats av White arkitekter.

Under tisdagen delade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ut regeringens ”exportpris för de kulturella och kreativa näringarna” till White arkitekter.

Arkitektbyrån har inte endast gjort sig känd som skapare av Sveriges första moské utan även för de byggnader som uppmärksammats som mest anskrämliga i hela landet.

– White arkitekter är ett utmärkt exempel på hur företag inom de kulturella och kreativa branscherna med innovativ design driver omställningen för en hållbar framtid, menar Forssell.

Priset delas ut årligen av regeringen ”för att uppmärksamma insatser inom svensk export och främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land”, heter det vidare. White arkitekter påstås ”bidra till svensk export” samt ”synliggöra Sverige utomlands”.

På sin hemsida skriver White arkitekter att man ”genom arkitektur kan bidra till att positionera Sverige utomlands” och att ambitionen är att ”med arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. I takt med att kraven på klimatneutralitet och resurseffektivitet ökar över hela världen”.

– Tack vare vår starka internationella närvaro har vi möjlighet att utbyta värdefull kunskap med aktörer på flera olika marknader och gemensamt arbeta för att skapa hållbara samhällen. Samarbeten över gränser blir allt viktigare i dagens världsläge för att möta de stora utmaningar som vi står inför, påstår företagets vice vd Carl Bäckstrand.

Även om få svenskar kanske känner till arkitektbyråns namn har nog få undgått att se deras kreationer. Det var bland annat White arkitekter som ritade den hårt kritiserade Nasirmoskén i Göteborg – Sveriges allra första moské.

 

Arkitekthögskolan i Umeå. Foto: Skogsfrun/CC BY-SA 3.0

Sara kulturhus i Skellefteå är en annan av arkitekternas kreationer, så även Kista Science Tower, Täby kommunhus och Tele2 Arena. Man har också ritat Arkitekthögskolan vid Umeå universitet som kritiserats för smaklös och infantil design.

Täby kommunhus. Foto: Lindansaren/CC BY-SA 4.0

Andra kritiker noterar att White haft en särskild fäbless för ritningar av fyrkantiga lådor. Även Arkitektupproret uppmärksammar arkitektbyrån som ett arkitektoniskt skräckexempel.

Priset som delats ut är på 100 000 kronor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.