Morgan Johansson: Vi kommer behöva bygga ut våra fängelser

publicerad 1 januari 2018

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelar att man under de kommande åren behöver bygga ut landets fängelser och häkten då han ”räknar med” att fler framöver kommer att dömas.

Johansson meddelar att det under de närmsta åren kommer att behövas ytterligare hundratals fängelse- och häktesplatser i landet. Detta då han uppger sig ”räkna med” att fler brottslingar framöver kommer att dömas till följd av den skärpta rättspolitiken, rapporterar TT.

Han säger vidare att det exempelvis just nu, endast i Malmö, sitter över 80 häktade personer med misstänkta kopplingar till skjutningar och gängkriminalitet. Regeringen säger sig dock vilja att polisen under nästa år ska prioritera sexualbrotten, särskilt nu efter att det på kort tid har skett flera gruppvåldtäkter i Malmö. Senast under natten till fredagen blev ytterligare en kvinna gruppvåldtagen i just Malmö.

I och med dessa gruppvåldtäkter frågade TT även Johansson ifall han skulle låta en tonårsdotter gå ensam hem från en fest i Malmö, varpå han då svarade:

– Jag ger inte några rekommendationer av den karaktären. Det jag tycker är viktigt att sända ett budskap att de brottsbekämpande myndigheterna ser mycket allvarligt på detta och att vi från regeringens och riksdagens sida är beredd att ge dem mer verktyg och resurser för att klara upp brotten.

Mellan åren 2009 till 2016 har antalet utredningar som lämnats över till åklagare ökat med tre procent, dock så handlar den ökningen framförallt om narkotikabrott, trafikbrott och bedrägerier. Rikspolischefen Dan Eliasson har tidigare gett poliskåren order om att prioritera just enkla brott för att bättra på statistiken, vilket tydligen har gett resultat.

Johansson säger vidare att han har fortsatt förtroende för Eliasson och att ”man som regering måste vara beredd att backa upp sina chefer”. Detta trots att antalet utredda våldsbrott fortsätter att minska.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.