Mona Sahlin
Foto: Alexander Almqvist-Paajanen/Nya Dagbladet

Mona Sahlin misstänks för grundlagsbrott

Publicerad 11 maj 2016, uppdaterad kl. 19:19

Mona Sahlin diarieförde aldrig de falska löneintygen till hennes före detta livvakt – nu menar en ledande expert på yttrandefrihetsfrågor att Mona Sahlin kan ha gjort sig skyldig till grundlagsbrott.

Nu växer skandalen kring socialdemokraten Mona Sahlin och livvakten Hernando Labbé Solinas. Tabloiden Expressen avslöjade tidigare i dag att Mona Sahlin aldrig diarieförde två falska löneintyg till sin före detta livvakt på regeringskansliet.

Annons:


Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om Mona Sahlins avhopp i måndags förra veckan från uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Sedan dess är kommitténs huvudsekreterare Daniel Norlander tills vidare ansvarig för verksamheten. När Expressen begär att få en kopia på det första löneintyget skriver Daniel Norlander i ett mejlsvar:

Jag har tagit del av tidningsuppgifter att ett sådant intyg finns och jag känner även till att det finns en polisutredning kring det intyget. Jag kan konstatera att handlingen inte är diarieförd hos kommittén.

Han konstaterar i mejl-korrespondensen med Expressen att Mona Sahlin under sin tid som myndighetschef inte tycks ha diariefört några arbetsgivarintyg till den före detta livvakten. Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan Mona Sahlin och myndigheten ha brutit mot tre olika lagar då löneintyget inte diariefördes på regeringskansliet.

Om dokumentet inte är diariefört eller finns i ordnad form i till exempel en pärm där det framgår att handlingen är expedierad så har man brutit mot tryckfrihetsförordningen, offentlighets- och sekretesslagen och även mot förvaltningslagen som ställer krav på hur myndigheterna ska hantera handlingar, säger Nils Funcke till Expressen.

Vad kan det få för påföljd?

Det är en fråga framför allt för justitieombudsmannen och ofta brukar det resultera i ett uttalande att det här inte är skött på rätt sätt och att JO riktar allvarlig kritik och att man utgår från att detta inte upprepas, säger Nils Funcke.

Den före detta livvakten har använt det falska löneintyget, där Mona Sahlin skrev att lönen var högre än den riktiga, vid kontakt med en bank. Handlingar som Svenska Dagbladet har tagit del av visar att det var miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, som anställde Mona Sahlins före detta livvakt i början av februari i år. Ett protokoll på regeringskansliet visar den före detta livvaktens anställning hos Mona Sahlin. Där står bland annat:

”Chefen för Kulturdepartementet, statsrådet Bah Kuhnke, anställer (före detta livvaktens namn) som biträdande sekreterare i utredningen En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.”

I protokollet framgår den före detta livvaktens lön 42 000 kronor och att anställningen påbörjades 2 februari fram till ”dess att hans arbetsuppgifter i utredningen är slutförda”.

Uppgifter som är ytterst besvärande för Alice Bah Kuhnke då hon tidigare har sagt att det var Mona Sahlin som själv hade ansvar för alla anställningar vid myndigheten på totalt nio personer. Svenska Dagbladets granskning visar att bara tre personer har anställts av minister vid myndigheten. Dessa är Mona Sahlin, Daniel Norlander och Hernando Labbé Solinas.

Mona Sahlins advokat Claes Borgström säger till Expressen att han inte vill kommentera Nils Funckes uppgifter om att hans klient misstänks för eventuellt grundlagsbrott.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • buscador

  Det verkar som om dessa 7-klöver neandertalare inte har den minsta respekt för etniska befolkningen i Sverige.
  De anser att riksdag, finansdepartement och riksbank är deras egen lekstuga med vilka man kan handskas med efter eget tycke.

 • DexterSverige

  Man kan även fråga sig var den aktuella livvakten får sina pengar ifrån. Tydligen hade han medel till kontantinsatsen för en bostad värd 10 mkr samt disponerar ett antal lyxbilar i miljonklassen. Inget tyder på att han har legala inkomster som kan finansiera denna extravaganta levnadsstandard.

  Detta borde i Sahlins fall innebära att hon i princip deltar i penningtvätt, genom att oriktigt intyga att pengarna har legalt ursprung.
  Vad är det som händer i myndighets-Sverige? Har de yrkeskriminella numera kommit hela vägen in i regeringskretsar?

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend