Mona Sahlin avgår – utreds för brott

publicerad 4 maj 2016

Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan som S/MP-regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Detta efter avslöjandet om att hon skrivit ett falskt intyg till sin före detta livvakt. Nu har åklagaren inlett en förundersökning mot Mona Sahlin för osant intygande.

Socialdemokraten Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan som S/MP-regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism skriver Expressen. Tidigare under onsdagen avslöjade tidningen att Mona Sahlin skrivit ett falskt intyg till sin före detta livvakt Hernando Labbé Solinas – det falska intyget använde senare den före detta livvakten för att köpa en bostadsrätt värderad till 10 miljoner kronor på Solsidan i fashionabla Saltsjöbaden.

I det falska intyget skrev Mona Sahlin att den före detta livvakten tjänade 60 000 kronor som biträdande sekreterare på kansliet för den nationella samordnaren och ytterligare 60 000 kronor som hennes private livvakt. Uppgifter som visade sig vara falska.

Nyheten om Mona Sahlins avgång blev känd under onsdagskvällen när Kulturdepartementet skickade ut ett pressmeddelande. Mona Sahlin har bett om att få lämna uppdraget med omedelbar verkan – vilket innebär att hon inte kommer att sitta kvar tills 15 juni då uppdraget som nationell samordnare egentligen skulle ha löpt ut.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger Alice Bah Kunke, miljöpartist och kultur- och demokratiminister.

Expressen konfronterade Mona Sahlin redan 21 april om det falska intyget till den före detta livvakten, de försenade arbetsgivaravgifterna samt drygt 215 000 kronor i obetalda skatteskulder som låg hos Kronofogdemyndigheten. Samma dag betalade Mona Sahlin in drygt 60 000 kronor i försenade arbetsgivaravgifter, medan skatteskulden hos Kronofogden reglerades under helgen.

Kulturdepartementet informerades på onsdagen om att det finns ett ärende hos polisen gällande Mona Sahlin.

– Du har frågat om jag är informerad om att det eventuellt pågår en polisutredning mot Mona Sahlin. Jag känner till att det finns ett ärende hos polisen. I övrigt kan jag inte säga mera, säger Daniel Ström, rättschef vid Kulturdepartementet till Expressen.

Uppgifter som cirkulerar i media hävdar att åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande. Förundersökningen ska ha inletts 22 april i år – dagen efter att Mona Sahlin mötte Expressen utanför riksdagshuset. Uppgifter som åklagaren vägrar att kommentera offentligt.

– Det råder förundersökningssekretess och det finns ännu inga misstänkta, säger Anders Jakobsson till Expressen.

Huvudsekreteraren med ansvar för den nationella samordnarens operativa verksamhet, Daniel Norlander, vill inte fördjupa sig i detaljerna kring Mona Sahlins plötsliga avgång.

– Jag har inga kommentarer om anledningen till Monas avgång. Det är tråkigt, men det är hennes beslut. Hon har varit starkt personifierad i det här arbetet och det är klart att vi kommer att sakna henne, säger Daniel Norlander till Aftonbladet.

Trots all kritik som riktats mot Mona Sahlin för hennes sätt att sköta rollen som den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism så var hon Socialdemokraternas dragplåster under 1 maj-firandet i Borlänge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!