Moderaterna störst i skolvalet

publicerad 13 september 2022
- av Sofie Persson
Skolvalet 2018 vid Herrgårdsgymnasiet i Säffle.

Sverigedemokraterna blir störst i Västernorrland, om eleverna får bestämma. De hamnade på första plats i alla kommuner utom Sundsvall. Vinnaren landet över blev dock Moderaterna som toppade med 27,1 procent enligt de preliminära siffrorna.

I Skolvalet 2022 har alla högstadieskolor och gymnasieskolor deltagit och elever på skolorna har fått lägga sina röster på det parti de hade röstat på om de fått rösta idag. Under måndagen presenterades preliminära resultatet för hur eleverna vill att Sverige ska styras.

Där visar valsiffrorna att Sverigedemokraterna tar flest röster i Västernorrland, rapporterar skattefinansierande SVT. Alla kommuner deltog i valet förutom Härnösand. Partiet låg på topp i alla kommuner förutom Sundsvall där man tog en andra plats, men trots det skulle man inte erhållit ensam majoritet i länet. Moderaterna och Socialdemokraterna hamnade bland de tre främsta i fem av länets sex kommuner. Den enda kommunen där Socialdemokraterna inte kom bland dessa tre var i Sollefteå, där Centerpartiet istället var det tredje mest populära bland eleverna.

Vinnaren i hela landet blev dock Moderaterna som fick 27,1 procent av rösterna, följt av Sverigedemokraterna på 20,9 procent. Socialdemokraterna hamnade på tredje plats med 16,2 procent.

De fastställda resultaten från skolvalet förväntas vara klar tidigast 30 september.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!