Moderat kommunalråd vill ha extra sjukvårdsavgifter för ovaccinerade

publicerad 1 september 2021
- av Sofie Persson
Oliver Rosengren.

Oliver Rosengren, kommunalråd för Moderaterna i Växjö kommun, menar att vaccinmotståndet ”kostar oss andra skattepengar” och vill införa en antivaccineringsavgift i intensivvården.

Rosengren, 29, skrev under måndagen en tweet där han frågar sig om det är ”Dags för antivaxxer-avgift i intensivvården?

Rosengren menar i sin tweet att eftersom vaccinet är gratis och tillgängligt för alla bör de som medvetet väljer att inte vaccinera sig betala en extra avgift eftersom de enligt honom ”står för belastningen på IVA, och tar resurser från andra sjuka”.


Annonser:


Vidare skriver han att Sverige inte ska ha vaccintvång och att ”ekonomiska styrmedel” därför är det önskvärda. Han menar att vaccinmotståndet kostar ”oss andra skattepengar”.

 

Bland kommentarerna finns de som stöttar Rosengren men också många som påpekar att samma princip i så fall också bör gälla människor som tar sämre hand om sin hälsa genom exempelvis rökning, droger eller alkohol – att de också bör ha en extraavgift i vården.

En annan kommentar konstaterar att förslaget står ”i strid mot hälso- och sjukvårdslagen, grundläggande värderingar och etiska riktlinjer i vården”. En annan skriver att han alltid röstat på M men nu tycker att många inom partiet ”spårat ur fullständigt i samband med pandemin”.

Nya Dagbladet rapporterade nyligen att Moderaterna i en debattartikel uttryckt att man ytterligare vill förlänga den så kallade pandemilagen samt även implementera EU:s vaccinpass för den svenska befolkningen för att kunna stänga ute ovaccinerade personer från delar av samhällslivet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.