Misstankarna mot den terrormisstänkte uzbekiske mannen har stärkts

publicerad 8 april 2017
Den anhållne mannen för gårdagens terrorattentat är en 39-årig man från Uzbekistan

Polisen bekräftar att man har hittat en anordning i lastbilen som kördes på Drottninggatan, som inte hörde hemma där, och som analyseras just nu. Misstankarna mot den anhållne har stärkts och polisen jobbar brett med att undersöka om flera var inblandade.

En man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott efter händelsen då en lastbil körde in i människor på Drottninggatan i Stockholm och fyra dödades och femton skadades.

– Utifrån polisiära utgångspunkter finns det inget som säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna varefter utredningen fortskrider, säger Dan Eliasson, rikspolischef, vid en presskonferens.

Det har förekommit medieuppgifter om en bomb i lastbilen, och polisen bekräftar att man har hittat ett föremål som man undersöker.

–Den tekniska utredningen får utvisa vad det är, säger Dan Eliasson.

Utredningsarbetet har hittills visat att den anhållne mannen inte förekommer i något av Säkerhetspolisens aktuella ärenden. Däremot är han en person som tidigare har förekommit i Säpos underrättelseflöde. Det handlar om enstaka uppgifter som Säkerhetspolisen har fått under förra året.

– De är uppföljda, men de gick inte att belägga, säger Anders Thornberg, säkerhetspolischef.

Polisen behandlar detta som en nationell särskild händelse och fortsätter hålla hög polistäthet även i resten av landet.

– Vi kan inte utesluta att människor inspireras av det här, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef på polisen.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har bedömt att misstänkarna är tillräckligt starka för en anhållan och ska nu se om det finns framtida underlag för häktningsframställan. Han bekräftar att den anhållne mannen är en 39-åring från Uzbekistan.

Nu pågår ett massivt utredningsarbete på bred front där polisen sorterar och analyserar information och kontrollerar personer.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.