Mira Aksoy fick sitt bankkonto i Swedbank avstängt

publicerad 26 april 2021
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Swedbank har sedan tidigare gjort sig känt för att stänga av politiska oliktänkare med olika typer av svepskäl som grund. Samhällsnytts skribent Mira Aksoy berättar nu att hon fick sitt bank-id och konto i banken avstängt när hon behandlades för cancer. Banken skyller på att hon inte uppdaterat sina uppgifter, något hon menar inte stämmer.

Förra sommaren kontaktade Swedbank Samnytt-skribenten Mira Aksoy och bad henne uppdatera sina kunduppgifter bland annat eftersom hon flyttat till Norge året innan. Vid den tidpunkten låg Mira på sjukhus och behandlades mot cancer. I Norge var det också nedstängning, vilket gjorde det svårt för henne att skicka in alla papper som behövdes.

Så jag skrev till dem att jag kommer skicka in de här papprena, men att det kan ta lite tid. Och de svarade att det var okej, berättar Mira för Samnytt.

I september förra året skickade hon in alla uppgifter som banken ville ha och Aksoy trodde att allt var okej eftersom hon inte hörde något från dem – tills en dag då kontot var borta.

De stängde av det utan att säga något. Plötsligt kunde jag inte logga in, säger hon.

Däremot var hennes bank-id en större förlust och hon menar att det var ”det värsta”. Det var en jobbig tid för henne och hon berättar att hon hade mycket kontakt med svenska myndigheter.

Då var det oklart mellan Sverige och Norge var jag var försäkrad. Det var krångligt.

Hon kontaktade Swedbank och ifrågasatte varför de stängt av hennes konto. Svaret blev i enkelhet att de försökt kontakta henne, men misslyckats. De hävdade också att de skickat ut information om att de tänkte stänga av hennes konto om hon inte skickade in uppgifterna. Aksoy menar att det inte stämmer. Hon säger att hon berättat för banken om sin flytt till Norge samt att hon behandlats för cancer.

Vi hade en dialog via meddelandefunktionen på internetbanken med flera meddelanden där jag skrev att jag var cancersjuk, under behandling och att jag inte kan skicka in handlingarna just nu, säger hon.

Swedbank har redan tidigare gjort sig känt för att stänga av politiska oliktänkare med olika typer av svepskäl som grund. Aksoy tror att även hon blivit avstängd på grund av sina politiska åsikter och att det faktum att hon har en bakgrund i Sverigedemokraterna samt är skribent för Samnytt kan ha något med avstängningen att göra.

Tanken slår en alltid och svaret jag fick av dem när de stängde av mig var väldigt otrevligt, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!