Inrikes

Socialborgarråd: Minst 19 IS-anhängare har återvänt till Stockholm

Jan Jönsson (L) är socialborgarråd i Stockholms stad

Av de omkring 300 IS-anhängare som rest ner till Syrien och Irak är minst 19 av dem nu tillbaka i Stockholm. Tio av dem är vårdnadshavare och utreds av socialtjänsten.

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, har omkring 300 personer rest från Sverige för ansluta sig till IS sedan 2012. Hur många av dessa som är Stockholmsbaserade vill Säpo inte säga.
Enligt socialborgarrådet i Stockholms stad, Jan Jönsson, har man identifierat 19 återvändare. Det faktiska antalet kan dock vara högre. Han hävdar själv i en debattartikel i Aftonbladet att socialtjänstens möjlighet att ta ansvar för återvändarna är begränsad. De återvändande terroristerna är i första hand Säpo:s och polisens ansvar.

– Att ge stadsdelarnas socialtjänster i uppdrag att kartlägga återvändande terrorister vore att ge socialarbetarna ett omöjligt uppdrag, säger Jan Jönsson.

Återvändarna kommer främst från Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, i norra Stockholm. Tio av dem är vårdnadshavare och utreds av socialtjänsten.

I dagsläget är det oklart hur många fler som kan komma att återvända till huvudstaden.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!