Minkfarmare döms för att ha försökt stoppa aktivister

publicerad 4 december 2018

Två bröder som äger en minkfarm i Skaraborg döms för skadegörelse efter det att de hade försökt stoppa aktivister. Det rapporterar TT. Flera maskerade yngre aktivister släppte i augusti i år ut minkar från brödernas farm.

Ägarna tog då upp jakten på aktivisterna och kom ikapp en bil. Männen slängde varsin vägkon mot bilens vindruta så att den sprack. Skaraborgs tingsrätt dömer männen för skadegörelse – böter och skadestånd.

De båda minkfarmarna som utsattes för aktivisterna förklarade under rättegången, att de avsåg att göra ett envarsgripande, d v s en rättighet för vem som helst att gripa personer som har begått brott. De två männen och deras familjer berättade också, att de tidigare hade utsatts för omfattande trakasserier.

Tingsrätten anser dock att männen inte har kunnat bedöma om brottet var så allvarligt att det uppfyller lagens krav för ett envarsgripande. Samtidigt skriver rätten att den ’har förståelse för brödernas agerande’.

Minken kommer ursprungligen från Nordamerika och utsläppta individer har spritt dig över stora delar av Europa. De ställer ofta, menar naturvårdare i Skandinavien, till skada på det lokala djurlivet, inte minst för fåglar.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.