Ministrar och partiledare gick ”kippavandring” i Stockholm

publicerad 6 december 2023
- av Jan Sundstedt
Svenska partiledare under manifestationen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels blodiga invasion och bombningar av Gaza bedöms på många håll ha lett till en ökning av ”antisemitiska” uttalanden och handlingar även i väst. Under onsdagen slöt svenska ministrar och partiledare upp och deltog i så kallad ”kippavandring” för att visa sitt stöd för det judiska folket.

– Vi är här idag för att visa stöd för Sveriges judar – det är legitimt att tycka olika om konflikter där, men inte att sprida antisemitism här, dundrade statsminister Ulf Kristersson (M) under ett tal.

Nio ministrar deltog också under vandringen och den enda partiledare som inte tycks ha varit på plats under manifestationen var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det är dock oklart om Åkesson valt att inte delta eller om han inte blivit inbjuden av riksdagens nätverk mot antisemitism som arrangerade vandringen.

Ulf Kristersson höll också ett tal där han fördömde ”den råa och ogenerade antisemitism” som han menar att Sverige drabbats av under de senaste månaderna.

– De ska bemötas och bekämpas, deklarerade han vidare.

– Den utveckling vi har sett både i Europa och Sverige sedan terrorattacken den 7 oktober kommer jag och regeringen aldrig att acceptera, fortsatte statsministern.

Kräver “nolltolerans”

Kristersson lovar också att fokusera mycket aktivt på att bekämpa den påstått utbredda antisemitismen i Sverige, uppmärksamma den judiska kulturen mer och ”stärka kunskapen om vår judiska minoritet”.

– Min uppmaning till alla svenskar är enkel: Visa din egen nolltolerans mot antisemitism. Gör ditt, samtidigt som ledare i partier, samfund, företag, utbildningsinstitutioner och civilsamhälle också gör sitt.

Regeringen och Ulf Kristersson har tidigare fått mottaga hård kritik eftersom man konsekvent vägrat ta avstånd från Israels invasion och bombningar av Gaza, som bland annat lett till tusentals dödade barn. Istället hävdar man att Israels hämnd har varit ”proportionerlig”.

Kippa är en form av huvudbonad som vanligtvis bärs av judiska män i synagogor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!