Sveriges migrationsminister Johan Forssell (M) bekräftar att en särskild grupp på Regeringskansliet tillsammans med flera myndigheter ska ta fram en lägesbild över hur många illegala migranter som egentligen befinner sig i Sverige.
– Jag tror inte att det är obefogat att uppskatta att hundratusentals personer lever i Sverige utan tillstånd, bedömer han.
Forssell är vidare mycket kritisk till att motståndare till lagen om informationsplikt för offentliganställda kallar den ”angiverilag” och menar att de som opponerar sig ofta är naiva och okunniga.
– Det finns en naiv förhoppning hos vissa att den som får nej på sin asylansökan får det bättre om han eller hon kan dröja sig kvar i Sverige. Men vi vet att att många lever i limbo under stor utsatthet, säger han i en intervju med Bonniertidningen DN.
Lagförslaget innebär i korthet att anställda inom offentlig sektor ska vara skyldiga att anmäla illegala migranter som upptäcks till berörda myndigheter.
Rejäl svängning
Att illegal invandring till Sverige är ett stort problem har länge varit känt, men det har varit mycket svårt att få någon klar bild över hur många migranter som befinner sig i landet olagligt. Skatteverket uppskattar att det kan handla om uppemot 185 000 personer, men det kan också vara betydligt fler eller färre.
Moderaterna har tidigare, och särskilt under Fredrik Reinfeldts styre, drivit en närmast gränslös massinvandringspolitik där antalet beviljade uppehållstillstånd också nådde rekordnivåer – samtidigt som kritiker frekvent avfärdades som ”rasister”.
Man beslutade också, tillsammans med sina dåvarande samarbetspartier, att även illegala migranter hade rätt att ta del av den svenska välfärden – exempelvis skattefinansierad sjukvård och tandvård.
På senare tid uppger man dock att man svängt rejält i migrationsfrågan och nu istället vill att invandringen till Sverige ska begränsas kraftigt – och att illegala och kriminella invandrare ska utvisas om möjligt.