Maskinförare grep dieseltjuv – hotas själva av fängelse

publicerad 13 februari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två maskinförare grep en dieseltjuv. Tjuven slapp undan, men i stället åtalades de två männen som hade fångat honom. Åklagaren säger att det förarna har gjort sig skyldiga till kan ge dem fängelse. Dom meddelas av Solna tingsrätt den 15 februari.

En februarinatt 2017 grep maskinförarna Niklas Krämer och dåvarande kollegan Leo Björkman en dieseltjuv, som de övermannade. Rätten prövar nu om Krämer och Björkman har gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande. Det rapporterar tidningen Entreprenad.

Gripandet skedde den 20 februari 2017. Ett halvår senare hade förundersökningen mot den misstänkta dieseltjuven lagts ned och ytterligare ett halvår senare fick de två maskinförarna veta att de själva misstänktes för brott.

I rätten erkände båda gärningen, men de bestrider ansvar. De menar, att de gjort ett envarsgripande och att de dessutom saknar uppsåt. Åklagarmyndigheten ser saken på ett helt annat sätt. Den hävdar att mannen inte greps på bar gärning och inte heller på flyende fot och att frihetsberövandet därför är olaga.

Enligt åklagaren är straffet för den här typen av brott rätt högt. De grövre varianterna innebär 1-10 års fängelse och de mindre grova ger allt från böter upp till två års fängelse.

De två maskinförarnas försvarare har en helt annan bild av vad som hände.

– Det ligger något hedervärt i ambitionen att gripa en brottsling. Det har de här killarna gjort, sade Niklas Krämers försvarsadvokat Martin Kullberg.

Båda advokaterna betonade också att uppsåt helt saknas.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!