Inrikes

Maskinförare grep dieseltjuv – hotas själva av fängelse

Två maskinförare grep en dieseltjuv. Tjuven slapp undan, men i stället åtalades de två männen som hade fångat honom. Åklagaren säger att det förarna har gjort sig skyldiga till kan ge dem fängelse. Dom meddelas av Solna tingsrätt den 15 februari.

En februarinatt 2017 grep maskinförarna Niklas Krämer och dåvarande kollegan Leo Björkman en dieseltjuv, som de övermannade. Rätten prövar nu om Krämer och Björkman har gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande. Det rapporterar tidningen Entreprenad.
Gripandet skedde den 20 februari 2017. Ett halvår senare hade förundersökningen mot den misstänkta dieseltjuven lagts ned och ytterligare ett halvår senare fick de två maskinförarna veta att de själva misstänktes för brott.

I rätten erkände båda gärningen, men de bestrider ansvar. De menar, att de gjort ett envarsgripande och att de dessutom saknar uppsåt. Åklagarmyndigheten ser saken på ett helt annat sätt. Den hävdar att mannen inte greps på bar gärning och inte heller på flyende fot och att frihetsberövandet därför är olaga.

Enligt åklagaren är straffet för den här typen av brott rätt högt. De grövre varianterna innebär 1-10 års fängelse och de mindre grova ger allt från böter upp till två års fängelse.

De två maskinförarnas försvarare har en helt annan bild av vad som hände.

– Det ligger något hedervärt i ambitionen att gripa en brottsling. Det har de här killarna gjort, sade Niklas Krämers försvarsadvokat Martin Kullberg.

Båda advokaterna betonade också att uppsåt helt saknas.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!