Markaryd satsar på Märk-DNA med polisen

publicerad 7 november 2017

I höst satsar Markaryds kommun och polisen på att få fler av kommuninvånarna att använda Märk-DNA. Därför bjuds invånarna in till gemensamma infoträffar om hur man kan minska risken att utsättas för inbrott.

Inbrott i bostaden är för många drabbade en obehaglig upplevelse. Med Märk-DNA kan bostadsinnehavare själv minska risken att utsättas för inbrott, och öka chansen att få tillbaka sina värdesaker om man ändå skulle bli utsatt.

Allmänheten bjuds därför in till informationsträffar för att få mer information och en chans att ställa frågor om Märk-DNA, grannsamverkan och andra brottsförebyggande åtgärder.


Annonser:


Mötena är:

  • Tisdag den 21 november kl. 19.00 i kommunhuset i Markaryd
  • Onsdag den 22 november kl. 19.00 i Folkets Hus i Strömsnäsbruk

 

Vid mötena medverkar polisen, Markaryds kommun, Länsförsäkring Kronoberg och Grannsamverkan Laholm. Ingen anmälan krävs.

De som vill köpa Märk-DNA kan till exempel kontakta sitt försäkringsbolag och höra om de har några fördelaktiga erbjudanden. Just nu erbjuder Länsförsäkring Kronoberg rabatt till sina kunder.

Märk-DNA är en genomskinlig stöldmärkningsvätska, som innehåller en unik kod som penslas, ungefär som ett genomskinligt nagellack, på värdesaker och är extremt svårt att ta bort.

– Det gör att eventuella tjuvar avskräcks från att göra inbrott i en bostad som använder Märk-DNA. Det blir ju svårare för tjuven att sälja vidare dna-märkt stöldgods via hälare, säger Hans Sjöberg som är kommunpolis i Markaryd.

Om polisen upptäcker gods kan de, med hjälp av UV-lampor som finns i polisbilarna, kontrollera om det är stöldgods och vem det i så fall egentligen tillhör.

Det händer att vi upptäcker stora gömmor med stöldgods. Det kan vara svårt att ge tillbaka sakerna till de riktiga ägarna om de inte är dna-märkta, säger Hans Sjöberg.

Märk-DNA fäster på nästan alla typer av material.

– Det är ett enkelt och billigt sätt att skydda sina värdesaker. Man behöver bara registrera sitt Märk-DNA en gång och sedan märka sina värdesaker, säger Ola Eknor, som är utvecklingsledare på Markaryds kommun.

Förutom infoträffarna för allmänheten kommer även företagare och fritidshusägare att informeras om fördelarna med Märk-DNA.

Kommunen köper också in Märk-DNA till sina egna värdesaker.

Markaryds kommun vill givetvis också arbeta brottsförebyggande och kommer därför att DNA-märka våra värdesaker. Vi kommer att märka både IT-värdesaker, samt även exempelvis maskiner och arbetsredskap, säger Ola Eknor.

 

Källa: polisen.se


Fakta: Märk-DNA

Märk-DNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning av värdeföremål. Det är en stöldskyddsmärkning som ger en unik spårbarhet och används i brottsförebyggande syfte samt för identifiering av gods.

Märk-DNA appliceras på värdeföremål utan att det förstörs eller minskar i värde, det är osynligt för blotta ögat och kan endast detekteras genom belysning av ett särskild UV-ljus.

När polisen anträffar gods som är märkt med DNA kan det lätt kopplas samman med rättmätig ägare.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.