Man döms till fängelse för våldtäkter på funktionshindrade

publicerad 2 januari 2022
- av Per Nordin
Borås tingsrätt.

En man i 50-årsåldern från Ulricehamn har nu dömts till åtta års fängelse för 22 våldtäkter på fyra offer. Tre av av offren är funktionshindrade och i flera fall ska gärningsmannen ha använt fysiskt våld och hot för att tvinga till sig sex.

Enligt Bonniertidningen Expressen ska de sexuella övergreppen ha pågått i flera års tid och samtliga offer ska vara ”personer i mannens närhet”. Samtliga beskriver att de varit mycket rädda för honom och att han blivit mycket hotfull och aggressiv om de försökt säga nej.

Det var i augusti förra året som mannen polisanmäldes efter att han skickat sexuella meddelanden till en yngre man som han tidigare vid flera tillfällen våldtagit.

Han har varit rädd för (NN) och vad som skulle hända om han skulle gå till polisen. Han har varit rädd från första dagen (NN) skickade meddelanden om vad denne ville göra och gjort med honom i lägenheten”, står det bland annat i domen.

Efter att mannen frihetsberövades förhördes andra personer i hans närhet och det framkom att ytterligare tre personer blivit våldtagna av honom sedan 2017. Ofta har mannen använt sig av slag, knuffar och annat våld för tvinga dem att ha sex med honom.

– Det är ett väldigt allvarligt brott vi pratar om, en våldtäkt i sig är allvarligt och här pratar vi om 22. Det som är speciellt är också att det inte bara är mot flera personer utan på ett sätt som liknar varandra. Det går att se flera gemensamma linjer mellan målsäganden där de berättar om liknande händelser helt oberoende av varandra, konstaterar kammaråklagare Andreas Lennartsson.

Den dömde mannen ska bland annat ha tvingat sig in på toaletten när ett av offren befann sig där och sedan våldtagit denne. Noterbart är också att tre av de fyra offren är funktionshindrade och har haft svårt att på egen hand hindra våldtäkterna. Han ska även ha hotat att döda offren om de inte gått med på att ha sex med honom.

Mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott och hävdar att i de fall där han har haft sex med offren så har det varit fråga om frivilligt sådant. Noterbart är också att rättens ordförande ansåg att bevisläget var för svagt i tre av de fyra åtalspunkterna och att det därför var en oenig tingsrätt som dömde honom.

Den dömde mannens advokat låter meddela att man troligtvis kommer att överklaga domen till hovrätten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!