Inrikes

Man åtalas för att ha omskurit nio pojkar i södra Norrland

Rådhuset i Gävle.

En man i 30-årsåldern är åtalad för att ha omskurit pojkar utan medicinsk behörighet i södra Norrland. Pojkarna har fått besvär efter ingreppen som utfördes med en ickemedicinsk lödpistol.

Under veckan inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot en muslimsk man som under flera hembesök omskar nio pojkar i Söderhamn och Gävle. Pojkarna var mellan ett par veckor och sju år gamla. Omskärelserna ska ha skett på föräldrarnas begäran, rapporterar skattefinansierade SVT.
Den åtalade mannen, som är i 30-årsåldern, är inte legitimerad läkare, men enligt egen utsago har han ”medicinsk utbildning” från Syrien. Därför ska han vara behörig att utföra omskärelser, något han sa att han gjort flera gånger i Syrien och Egypten med goda resultat.

Omskärelserna som är gjorda i Sverige är utförda med ickemedicinsk lödpistol han köpt i en butik. Mannen själv menar att ingreppen varit lyckade, men enligt läkare har ingreppen utförts slarvigt och lett till skador på könsorganen. Ett par pojkar ska ha haft svårt att gå efter omskärelserna.

Bortsett från att han inte varit behörig har omskärelserna inte gått bra. Det har uppkommit skador och komplikationer utan tillräcklig smärtlindring och utan godtagbara hygieniska förhållanden och undermåliga instrument har använts, sa Elin Källberg, kammaråklagare, under rättegången.

Mannen nekar till åtalspunkterna som gäller brott mot lagen om omskärelse av pojkar, misshandel och grovt vållande till kroppsskada. Kammaråklagaren kommer att yrka på fängelsestraff och skadestånd om 70 000 kronor till var och en av de nio barnen. Handlingarna utfördes för två år sedan.

Mannen tog 2 000 kronor betalt per omskärelse.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • åtal
  • omskärelse