Mainstreammedia förvränger bilden av Tusenmannamarschen

publicerad 8 mars 2021
- av Markus Andersson
Medborgarplatsen var under manifestationen fylld med människor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mainstreammedia går nu till hårt angrepp mot Tusenmannamarschen och försöker bland annat förvränga bilden av hur många som deltagit i den frihetliga manifestationen i centrala Stockholm under lördagen.

De flesta uppskattningar av de närvarande under gårdagen var att det handlat om närmare två tusen personer som anslöt till lördagens demonstration mot coronarepressionen på Medborgarplatsen. Bland annat den pseudokonservativa Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet insinuerar dock att det handlat om ”ett hundratal” demonstranter som protesterat.

Man framhäver också att deltagarna inte burit mask och inte hållit avstånd till varandra. Bonniertidningen DN lyfter fram marschen i en rubrik som “oacceptabelt och provocerande”, något som Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt uttrycker i en kommentar om manifestationen.

I övrigt lyfter man också fram demonstrationen som våldsam – något som bland annat förs fram på den vänsterpopulistiska skvallertidningen Expressen. Man tonar också ner de mer brutala ingripanden som polisen gjorde under lördagen och betonar istället att totalt sex poliser ska ha skadats under försöken att försöka kväsa protesten.

Utgående från en kartläggning som den vänsterextrema underrättelsegruppen Expos profilerade judisk makt-aktivist Jonathan Leman ska ha gjort av demonstranterna speglas dessa på flera håll som “högerextrema” och “nazistiska”.

Flera mainstreammedier uttrycker även stor indignation över att Nya Dagbladet varit på plats och bevakat Tusenmannamarschen. I Omni pekas Nya Dagbladets rapportering inför lördagens demonstration också direkt ut som en bidragande faktor till den oförväntat stora uppslutningen.

Noteras kan i sammanhanget att samtliga nämnda medier så sent som i somras hyllade den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM:s urartade massprotester i centrala Stockholm där ännu större folksamlingar förekom. I samband med detta knäböjde en kvinnlig polis för demonstranterna och höll upp en BLM-banderoll hon lät sig fotograferas med.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!