Magdalena Andersson: Ge inte pengar till tiggare

publicerad 1 mars 2018

Under en frågestund i riksdagen valde finansminister Magdalena Andersson (S) att uppmana svenskarna att inte ge pengar till tiggare.

Debatten om ett eventuellt nationellt förbud mot tiggeri har tagit fart den senaste tiden. Detta fick statsminister Stefan Löfven att nyligen dementera medieuppgifter om att regeringen skulle införa ett sådant tiggeriförbud.

Under torsdagens utfrågning i riksdagen motsatte sig finansminister Magdalena Andersson ett nationellt tiggeriförbud. Därmed uppmanade hon svenskarna att vara försiktiga med att ge pengar till tiggare.

Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Finansministerns utspel har kritiserats av bland andra Miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferm som attackerade Andersson i ett utspel utan att direkt nämna henne vid namn.

Det är rekordkyla i hela Sverige. Mycket snö och många minusgrader. De som är allra mest utsatta är människor som inte har ett hem, som lever i enorm utsatthet och tvingas att tigga för sin försörjning. Att be människor att inte hjälpa de som är mest utsatta är att blunda för verkligheten och ett tecken på att iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten”, skrev Maria Ferm på Facebook.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!