M-politikern och Bonniertidningen Expressens kolumnist, Hanif Bali, menar att det är ”tabu” att prata om IQ i Sverige idag och det faktum att alla helt enkelt inte har den kognitiva förmåga som krävs för att klara vanlig skolgång – och ännu mindre studier på högre nivå.
I sin text noterar Bali att ”barn med stark kognitiv förmåga numer är överrepresenterade i grupper med starkare socioekonomi” och menar att människor ur arbetarklassen med hög begåvning historiskt lyckats ta sig ”ur fattigdomen till borgarståndets välstånd, gifte sig med varandra och deras barn presterar bra i skolan” – men att de med låg IQ ofta tenderar att vara kvar på samhällets botten.
”Att vara riktigt smart är inte nödvändigt för att vara framgångsrik på universitetet. Men det finns helt enkelt inte akademiker som har lägre än 80 i IQ. Trots att det är tabu att prata om IQ används det redan inom skolväsendet. För att kvalificera sig till anpassad grundskola, det som förr hette särskola, måste man ha ett IQ under 70, vilket 2,5 procent av befolkningen har”.
”Ingen pratar om dem mellan 70 och 85 som måste ha ett levande helvete i skolan. Och det är ingen liten grupp. Ungefär 17 procent av våra barn har ett IQ under 85. Det gör att de har ett mycket begränsat arbetsminne, har svårt för abstrakta tankar och behöver anstränga sig oerhört för att tillskansa sig de mängder med information som andra lär sig lätt”, fortsätter han.
Bali menar att en viss analytisk förmåga är nödvändig för att gå ut skolan med godkända betyg och att skolväsendet idag ”sviker” de barn som inte fötts med sådan.
”Man kan fråga sig varför det är så höga teoretiska krav för att få godkänt i svenska och därmed kunna utbilda sig till snickare, när nästan varenda snickare i landet enbart pratar litauiska”, frågar han sig.
”Blir bortsorterade”
Även om det är viktigt att prata om IQ, och förstå vad den har för betydelse, betonar Bali att den som inte är kognitivt begåvad ändå kan vara bra på vissa saker – eftersom testerna främst mäter teoretisk begåvning.
”Många av dessa barn kan vara begåvade empatiskt, socialt, fysiskt och estetiskt. De kan fungera utmärkt inom rätt yrke, även om de inte kan analysera IPCC-rapporter eller räkna ut densitet”, förklarar han.
Den svenska skolan bygger på en myt. Alla barn kan inte bli akademiker. Vissa har helt enkelt för låg IQ. https://t.co/Tj38O6qg0z
— Hanif Bali (@hanifbali) August 19, 2024
”I dag blir dessa barn bortsorterade av skolan och dess hyperteoretiska betygskriterier. Vi har accepterat en vidrig tanke att alla måste ha samma förmåga för att bemötas med samma värdighet. Helt enkelt för att den härskande klassen satt normen att den utan högskolebehörighet är lite mindre värd”, argumenterar han vidare.
M-politikerns menar att det borde läggas större fokus på ”teoretiskt obegåvade” barn och hoppas att något politiskt parti kan komma att nappa på den idén.
”Det partiet hade fått min röst”, avslutar han.