Lurade till sig 16 miljoner från Försäkringskassan

publicerad 28 januari 2020

Mannen sade sig vara så sjuk att han behövde omfattande assistans. Under drygt åtta år betalade Försäkringskassan ut nästan 16 miljoner kronor, men polisens spaningsfilmer och mannens semesterbilder från hemlandet visar att allt var en bluff.

Det handlar om ett långt och omfattande bedrägeri enligt åklagare Anders Persson som säger att mannen har levt ett vanligt liv utan att behöva arbeta, och har rest till hemlandet i stort sett varje sommar.

Mannen rör sig obehindrat och ledigt på sina utlandsresor. Polisens spaningsfilmer, liksom mannens egna filmer från olika semesterresor som polisen har beslagtagit, bland annat hur han kör till moskén, handlar och lastar in i bilen.

Själv säger mannen, nu 48 år gammal, att han har varit i behov av omfattande assistans, vilken han även fick beviljad av Försäkringskassan i oktober 2010. Utbetalningarna fortsatte fram till mars förra året, då Försäkringskassan hade betalat ut drygt 15,6 miljoner kronor.

I april 2019 häktades 48-åringen, som är bosatt i Örebro. Åklagaren hävdar, att han aldrig har varit berättigad till någon assistans eller haft de påstådda besvären.

Visserligen har mannen en ms-sjukdom i grunden, men han har kraftigt överdrivit sina besvär och också simulerat vid kontakter med sjukvården.

Han har i stort sett haft samma läkare vid neurologen på Karolinska. Läkaren har blivit jävligt lurad, säger åklagare Anders Persson till AB.

I samma brottshärva har ytterligare åtta personer åtalats för medhjälp. Sju av personerna har redovisat att de har varit assistenter åt honom, men åklagaren menar att dessa inte har utfört en enda minuts assistens. De har endast kvitterat ut lön och sett till att 48-åringen och hans fru har fått del av pengarna. Den åttonde personen har företrätt ett assistansbolag och varit en del av brottsupplägget. Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången inleds i början av februari och väntas pågå till slutet av mars. För grovt bidragsbrott är maxstraffet fyra års fängelse. Åklagaren ser dock helst ett ännu högre straff.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.