LO lanserar SD-fientlig kampanj

publicerad 26 oktober 2015
Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna har ett starkt stöd bland LO:s medlemmar. Det bekymrar ledningen som planerar en kampanj direkt riktad mot partiet dit medlemmarna nu söker sig.

Sverigedemokraterna, som har ett rekordstarkt stöd bland LO:s medlemmar, har länge kritiserat fackförbunden för att svika arbetarna genom att ignorera lönedumpningseffekten av den stora invandringen ifrån låglöneländer och urholkandet av de svenska kollektivavtalen.

Trots det kallar LO:s ledning Sverigedemokraterna för ett “löntagarfientligt parti”.

– Vi tycker att SD har klarat sig för lindrigt undan och vill visa att de är ett löntagarfientligt parti, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, till Dagens Nyheter.

I morgon lanserar de sin kampanj som drar igång på Facebook.

– Nu är det dags att SD står till svars för den politik de för. Vi tar debatten om deras sakpolitiska innehåll. De har hittills klarat sig undan med sina politiska pamfletter, säger Tobias Baudin.

Sverigedemokraterna är numer landets största parti bland män och arbetare enligt aktuella opinionssiffror. Tappet ifrån LO-anknutna Socialdemokraterna till SD har varit mycket stort.

LO uttryckte tidigare om att om regeringen skulle investera i vägar, järnvägar och nya bostäder skulle det minska stödet för SD bland medlemmarna. Men hittills tyder inget tyder på att det skulle hjälpa.

SD har på senare tid fått kritik bland vänsterorienterade väljare för att ha lättat upp sina krav på förbud mot privata vinster i välfärden.

Sedan 2008 har LO förbjudit medlemskap i Sverigedemokraterna för de med förtroendeuppdrag inom fackförbundet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!