Inrikes

Livsmedelsverket: Bunkra mer mat!

Vad händer egentligen vid en kris när maten på hyllorna tar slut?

Livsmedelsverket menar att Sveriges matförsörjning är för sårbar och rekommenderar alla hushåll att inneha mat för minst fem dagar framåt. Att så mycket mat importeras från andra länder är också någonting som oroar.

Maten i affärerna skulle ta slut på bara någon vecka vid en potentiell krissituation där transporter ställs in, inte kommer fram och liknande. Den basala mat som vi alltid förväntar oss ska finnas på ICA eller City Gross skulle ta slut snabbt och hyllorna därefter eka tomma, något som oroar Therese Frisell på Livsmedelsverket.
Jag ser att vi blir mer sårbara hela tiden. Ungefär varannan tugga vi tuggar är importerad mat. Föreställ dig själv, hur bra skulle du fungera om du inte visste när du skulle få mat nästa gång?, säger hon till P4 Värmland.

I och med Sveriges EU-inträde så avskaffades de omfattande livsmedelslager som tidigare fanns och butikerna tillhandahåller själva begränsade eller inga lagerutrymmen. Therese Frisell säger till radiokanalen att det är upp till svenskarna själva att se till att förbereda sig och lagra mat så att man har åtminstone fem dagar framåt.

När P4 Värmland frågar människor på stan om hur mycket mat de har hemma så är det tydligt att svenskarna resonerar väldigt olika, några har bara för någon dag framåt medan andra har bunkrat upp så att de klarar sig i ett halvår.

Vad som ska hända vid en kris efter de fem dagarna när den rekommenderade lagrade maten har tagit slut är i dagsläget oklart, men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förklarar lite kryptiskt för P4 att man kommer att ta fram en ny nationell livsmedelsstrategi senare under året och att man hoppas att denna kan främja den svenska matproduktionen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!