Livsmedelsverket: Bunkra mer mat!

publicerad 20 juli 2016
Vad händer egentligen vid en kris när maten på hyllorna tar slut?

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Livsmedelsverket menar att Sveriges matförsörjning är för sårbar och rekommenderar alla hushåll att inneha mat för minst fem dagar framåt. Att så mycket mat importeras från andra länder är också någonting som oroar.

Maten i affärerna skulle ta slut på bara någon vecka vid en potentiell krissituation där transporter ställs in, inte kommer fram och liknande. Den basala mat som vi alltid förväntar oss ska finnas på ICA eller City Gross skulle ta slut snabbt och hyllorna därefter eka tomma, något som oroar Therese Frisell på Livsmedelsverket.

Jag ser att vi blir mer sårbara hela tiden. Ungefär varannan tugga vi tuggar är importerad mat. Föreställ dig själv, hur bra skulle du fungera om du inte visste när du skulle få mat nästa gång?, säger hon till P4 Värmland.

I och med Sveriges EU-inträde så avskaffades de omfattande livsmedelslager som tidigare fanns och butikerna tillhandahåller själva begränsade eller inga lagerutrymmen. Therese Frisell säger till radiokanalen att det är upp till svenskarna själva att se till att förbereda sig och lagra mat så att man har åtminstone fem dagar framåt.

När P4 Värmland frågar människor på stan om hur mycket mat de har hemma så är det tydligt att svenskarna resonerar väldigt olika, några har bara för någon dag framåt medan andra har bunkrat upp så att de klarar sig i ett halvår.

Vad som ska hända vid en kris efter de fem dagarna när den rekommenderade lagrade maten har tagit slut är i dagsläget oklart, men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förklarar lite kryptiskt för P4 att man kommer att ta fram en ny nationell livsmedelsstrategi senare under året och att man hoppas att denna kan främja den svenska matproduktionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!