Liberalerna och Miljöpartiet under riksdagsspärren

publicerad 3 december 2021
- av Isac Boman
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och L-ledaren Nyamko Sabuni.

Hade det varit riksdagsval idag istället för om 10 månader så hade både Liberalerna och Miljöpartiet ramlat ur riksdagen. Samtidigt är Socialdemokraterna fortsatt största parti och SD tycks ha svårt att locka nya väljare.

Redan i SCB:s stora partisympatiundersökning för maj månad noterades det att Liberalerna låg på svaga 2,5 procent – ett halvår senare är stödet lika lågt och partiet ligger mycket illa till inför valet nästa år och kan komma att åka ur riksdagen.

Det går också fortsatt dåligt för Miljöpartiet med ett stöd på 3,9 procent nu jämfört med 3,8 procent i maj. Även dessa ligger alltså under fyraprocentsspärren.

Även Kristdemokraterna ligger lite illa till även om man håller sig över riksdagsspärren och landar enligt SCB:s undersökning på 4,6 procent av rösterna – jämfört med 4,5 procent i förra mätningen. Sedan är det ett hopp upp till partierna på mer säker mark med C på 8,4 procent och V på 9,2 procent.

SD är fortsatt tredje största parti på 18,6 procent (18,9 i maj), men partiets starka tillväxt fram till valet 2018 tycks ha stannat av och partiet verkar ha svårt att nå över 20 procent av rösterna.

M landar på 22,7 procent – en ökning med 0,3 procentenheter från i maj och Socialdemokraterna blir i vanlig ordning största parti med 29,1 procent och ökar med 1,1 procent jämfört med undersökningen i maj.

Foto: faksimil/SCB

Tilläggas kan att den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med i maj är Centerpartiets tapp från 9,5 till 8,4 procent.

Det kan också noteras att mätningen genomfördes löpande under november månad och att ett flertal av de drygt 9000 som svarade på undersökningen gjorde detta innan Socialdemokraterna bytte partiledare och regeringen hamnade i kris.

För övrigt skulle 1,4 procent av väljarna om det var val idag rösta på ett av partierna utanför riksdagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.