Liberalerna får lägsta väljarstödet sedan 1967

publicerad 15 februari 2021
- av Sofie Persson
Lberaleras partiledare Nyamko Sabuni.

Att döma av Sifos opinionsmätning har Liberalerna nu det lägsta väljarstödet sedan 1967. Även MP och KD sjunker med dem.

Den senaste opinionsmätningen från Sifo visar att Liberalerna inte skulle fått vara kvar i Riksdagen om det vore val idag. Partiet står idag med endast 2,8 procent av väljarstöd – det lägsta sedan 1967.

Liberalerna förgör sig själva inifrån genom olika grupperingar, i förhållande till migrationsuppgörelsen och januariavtalet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till Göteborgsposten.

Även Miljöpartiet är under riksdagsspärren med sina 3,6 procent och också Kristdemokraterna ser en nedgång i väljarstödet. Partiet har minskat från 5,4 till 4,3 procent sedan Sifos mätning i december.

Det är väldigt mycket diskussioner om att välja Löfven eller Kristersson. Det valet kan stöta bort en del väljare, men om de ska locka väljare behöver de ha en tydlig politisk profil, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.


Resultatet i mätningen (procent av väljarstödet)

S: 27,6
M: 23,5
SD: 18,8
V: 10,0
C: 8,1
KD: 4,3
MP: 3,6
L: 2,8
Övriga partier: 1,4Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.