Leksands-knäcke bluffar vidare med vedugnsbakat bröd

publicerad 16 oktober 2016
- av Markus Andersson
Leksands Knäckebröd fortsätter att vilseleda kunder med att brödet handbakas i vedeldade ugnar

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att ha fortsatt att vilseleda kunderna med att de levererar vedugnsbakat bröd ifrån traditionella bagare fälls nu Leksands Knäckebröd för andra gången av Reklamombudsmannen.

Det var efter att Leksands Knäckebröd som ägde det gamla bageriet Vika Bröd som bakade bröd i vedeldade ugnar på traditionellt vis beslutade att lägga ned som företaget började göra sig impopulära.

Ett yngre företagarpar erbjöd sig att trots sviktande ekonomi för det handbakade brödet fortsätta den gamla traditionen och ta över ugnarna och det lilla bageriet i Stora Skedvi i Dalarna. Leksands Knäckebröd vägrade låta bageriet leva vidare och anlitade murare för att förstöra de gamla stenugnarna i bageriet.

Trots stora folkliga protester fullföljde Leksandsbröd beslutet att låta bageriet dö, men fortsatte att sälja bröd under samma varumärke och ge sken av att brödet fortfarande var handbakat i vedeldade ugnar på traditionellt vis. Det nya brödet är istället helt maskinbakat i elugnar i den stora anläggningen i Leksand och har förändrats i karaktär och smak.

Företaget anmäldes till Reklamombudsmannen, RON, som slog fast att man ägnar sig åt vilseledande marknadsföring. Leksands Knäckebröd försökte trots beslutet stå på sig och överklagade beslutet.

RON anser att beslutet skall stå fast, men det är oklart om Leksands Knäckebröd kommer att följa beslutet som inte är tvingande.

Själva bageriet räddades dock genom gräsrotsfinansiering och nya ugnar kunde byggas efter stort engagemang i bygden. Bakhantverkstraditionen lever idag vidare genom varumärket Skedvibröd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!