Läs Kajsa Ekis Ekmans version om avskedet från Dagens ETC

publicerad 12 april 2022
- av Redaktionen

Tidningen Dagens ETC sparkar skribenten Kajsa Ekis Ekman med omedelbar verkan. Anledningen är att hon försökt nyansera kritiken mot ryska statsfinansierade medier. I själva verkade hade hon i en artikel granskat tidningen Kyiv Independent och dess kopplingar till den högerextrema Azovbataljonen i Ukraina.

”Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år”, skriver Kajsa Ekis Ekman på Facebook.

Nya Dagbladet låter återpublicera hela hennes förklaring om bakgrunden till det inträffade. Chefredaktören Andreas Gustavssons förklaring om avskedet går att läsa här.


 

Jag har skrivit för Dagens ETC i snart tio års tid. Det har blivit runt femhundra texter om allt från arbetsplatsolyckor till varför konsten inte bör vara politisk. Vi har haft ett bra samarbete. Vi har gjort en bok ihop. Jag har aldrig varit sjuk, levererat texterna i tid oavsett vad som hänt i livet, och inga renoveringsobjekt utan färdiga för publicering. De första åren fick vi inte ens semester, och semesterersättning fick man sen kämpa sig till. Som frilans har man inget kontrakt, man arbetar hemifrån, omkostnaderna betalar man själv, lön 9000/månad före skatt. Undrar hur mycket de tjänat på en?

Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars försvarsreporter varit frontplacerad med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ”Väldigt bra detta”.

Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ”gräns”. Jag får ingen förklaring till vad eller varför. Jag ber Andreas att få prata med honom, vad har hänt? Han har tydligen bråttom att lägga ut det här för det är ”akut”. De hinner inte ens prata med mig i telefon eller träffa mig. Sen skriver han att saken gäller en diskussion jag hade på instagram med någon om ifall det är graverande för en politiker att ha låtit sig intervjuas av RT – och att DET tydligen ska vara anledningen. (Jag skrev där att Åkesson borde kritiseras pga rasism, inte för att han låtit sig intervjuas av RT.) En kommentar på sociala medier! Det kan ju inte vara sant. Säkert har de blivit pressade av någon ang min text, men vågar inte säga det.

Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken? Hur ska man kunna ha journalistik i krigstider om de inte får gräva och lägga fram vad de hittat, för att riskera att gagna den ena eller andra sidan?

ETC låter för övrigt Lars Palmgren försvara militärkupper i Bolivia, DET är inga problem, men det är inte första gången de avskedar ”misshagliga” kvinnor som tidigare Shora Esmailian och Florencia Rovira Torres.

Att bry sig om arbetares och kvinnors rättigheter, det gör de bara i spalterna tydligen. Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år utan att se en i ögonen.

 

Kajsa Ekis EkmanLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.