Situationen för mjölkproduktionen i norra Sverige är extremt kritisk – och livsmedelsförsörjningen hotas. Det menar Norrmejerier, som också kräver att regeringen inser allvaret och agerar.
– Snart har vi inga mjölkbönder kvar i Norrland, varnar Norrmejeriers ordförande Göran Olofsson.
Man ser att antalet mjölkgårdar har halverats på 15 år och att den negativa trenden fortsätter. Idag är bara 250 mjölkgårdar medlemmar i mejeriet – och cirka 20 lägger ner verksamheten varje år.
Om den negativa utvecklingen fortsätter i samma takt skulle det innebära att det år 2040 eller ännu tidigare inte finns en enda mjölbonde kvar.
– Det hotar vår livsmedelsförsörjning i Norrland. Regeringen måste agera nu, säger Olofsson, som själv är mjölkbonde, till statskanalen SVT.
Han pekar på att böndernas kostnader skenat de senaste åren och vill att det nationella stödet ökas och börjar höjas i takt med dessa kostnadsökningar.
– Det har skett tidigare och skulle betyda mycket för oss.
Blir beroende av import
– Att tappa mjölkbönder innebär – utöver förlorade arbetstillfällen – att vi som land blir mer beroende av importerade produkter. Det är en risk Sverige inte kan ta i en tid där globala leveranskedjor redan är sårbara och där det säkerhetspolitiska läget är allvarligt, fortsätter han.
Den svenska mjölkproduktionen ses allmänt som en av de allra viktigaste sektorerna i landets jordbruk – men lönsamheten och konkurrenskraften har länge varit låg. Sedan 1980-talet har 9 av 10 mjölkgårdar också lagt ner verksamheten.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) medger att utvecklingen är oroande, men hävdar att regeringen utreder och förbereder olika former av satsningar för att hjälpa mjölkbönderna.