Lärare åtalas för övergrepp mot 15 elever

publicerad 7 oktober 2022
- av Redaktionen
De utsatta eleverna har haft regelbunden kontakt med läraren.

En lärare i 30-årsåldern från Borås åtalas nu för våldtäkt mot barn, sexuella ofredanden, barnpornografi och misshandel. 15 barn på skolan ska ha utsatts för övergreppen som begåtts under flera års tid.

Läraren som arbetade på en låg- och mellanstadieskola i Borås häktades i början av sommaren på sannolika skäl misstänkt för olika former av sexuella övergrepp mot barn. Information om övergreppen kom dock till polisens kännedom redan 2021.

– Vi beklagar detta djupt, sa Hayne Hedin, tf förvaltningschef på grundskoleförvaltningen då och tillade att mannen stängts av från sitt arbete när anklagelserna blivit kända.

– Vi har hittat material när vi gått igenom hans teknik, konstaterade kammaråklagare Sofia Bryngelsson.

Nu står det klart att mannen som är född 1994 åtalas för en lång rad övergrepp mot 15 elever som han haft regelbunden kontakt med i sin roll som lärare.

– Det är ett mycket omfattande ärende där utredningsarbetet har pågått under mer än ett års tid och växt allt eftersom att nya uppgifter kommit in, säger kammaråklagaren och förundersökningsledaren Andreas Lennartsson i ett pressmeddelande.

Den misstänkte pedofilen nekade först till brott men har under tiden som frihetsberövad ”gjort vissa medgivanden” och erkänt några av övergreppen.

– Han sökte hjälp redan 2018 och har gått i terapi. Men det har uppenbarligen inte hjälpt. Han erkänner ett fall av våldtäkt och ett grovt sexuellt övergrepp, säger lärarens advokat Lars Almlöf.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!