Länsstyrelsen: Övervakning går före integritet

publicerad 16 april 2014

Länsstyrelsen i Skåne har nu gett sitt godkännande till att hela 32 övervakningskameror installeras på Hylliebadet i Malmö, uppger man i ett pressmeddelande.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om att Malmö stad skickat ett förslag till Länsstyrelsen där man ber om tillstånd för att installera de potentiellt integritetskränkande undervattenkamerorna i badhuset.

Idag offentliggjorde Länsstyrelsen i Skåne sitt beslut. Malmö stad får rätt att installera 32 övervakningskameror, varav åtta under vattnet, i Hylliebadet. Beslutet motiveras med hänsyn till säkerheten.

– Länsstyrelsen har en mycket restriktiv inställning till att medge tillstånd till kameraövervakning i anslutning till badanläggningar. I detta fall anser dock Länsstyrelsen att övervakningsintresset väger över integritetsintresset, säger Henrik Kvennberg, handläggare på förvaltningsavdelningen, i ett pressmeddelande.

Om en kropp ligger stilla på bassängbotten i mer än tio sekunder utlöses ett larm med hjälp av kamerorna. Systemet kallas för ”badvaktens tredje öga”.

Hylliebadet beräknas stå färdigt vid årsskiftet 2014/2015 och öppna i april 2015. Det kommer att ha en yta på cirka 9 000 kvadratmeter och vara indelad i två sektioner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.