Lämna aldrig barn eller djur i en varm bil

publicerad 31 maj 2016

När temperaturen är 22 grader utomhus kan den vara över 50 grader i en bil som parkerats i solen. Lämna därför aldrig barn eller husdjur i en varm bil.

– Barn kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna. Hundar kan bara svettas genom nosen och tassarna. Därför kan situationen snabbt bli allvarlig om de lämnas i en bil i solen, säger Mats Rupla, projektledare för hundverksamheten i region Bergslagen.

Han har vid flera tillfällen räddat hundar som lämnats i varma bilar.

Det räcker inte att ha fönstret nedvevat. Det kan bli otroligt hett i en bil. Om man måste ha en hund i en bil en kortare stund ska bilen vara välventilerad och inte stå i solen, säger Mats Rupla.

Kontakta i första hand polisen
Den som upptäcker ett barn eller ett djur i en varm bil uppmanas att i första hand kontakta polisen. Om situationen bedöms vara akut har alla rätt att agera enligt brottsbalkens nödbestämmelser, till exempel genom att krossa en bilruta.

Det är en bedömning som var och en måste göra utifrån situationen. Om barnet eller hunden är uppenbart medtaget och inte är kontaktbar är det ett tydligt tecken på att läget är akut, säger Mats Rupla.

Den som lämnar ett barn eller djur i bilen i värmen så att fara uppstår kan bli misstänkt för brott. I första hand framkallande av fara för annan, när det rör sig om barn, alternativt djurplågeri, när det rör sig om hundar eller andra husdjur.

Om du uppmärksammar ett barn eller djur i en varm bil, gör så här:
Känn efter om bildörren är öppen
Kontakta polisen (112 om läget är akut, annars 114 14)
Notera registreringsnummer och klockslag
Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

 

 

Källa: Polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!