Läkare får miljoner från läkemedelsföretag

publicerad 16 november 2023
- av Sofie Persson
Läkare har enligt grundlagen krav på opartiskhet i sin tjänsteutövning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året mottog läkare och sjukvårdspersonal hela 106 miljoner kronor i arvode från läkemedelsföretag, enligt en sammanställning från Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation. En expert påpekar att detta kan stå i direkt konflikt med grundlagens krav på opartiskhet.

En del läkare har tagit emot hundratusentals kronor under flera års tid, visar P1-programmet Kaliber, som efter sammanställningen valt att granska arvoden från bolaget Novo Nordisk som tillverkar diabetes- och fetmamedicinen Ozempic. Pengarna går inte till forskningsanslag utan utdelas efter att man genomfört någon form av uppdrag som exempelvis rådgivare eller föreläsare.

Läkare som programmet kontaktat menar att deras uppdrag bidrar till viktig fortbildning samt att uppdragen redovisas som en bisyssla till arbetsgivaren, ersättningen ska även vara hårt reglerad.

Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt, framhåller att utbetalning av arvoden till läkare kan strida mot lagstiftningen. Detta med hänvisning till grundlagens krav på opartiskhet i offentlig tjänsteutövning. Han pekar på att det kan föreligga en intressekonflikt om läkare får arvode från ett företag vars mediciner de förskriver till sina patienter.

Det är i strid med grundlagen och skulle om det är tillräckligt grovt då kunna utgöra tjänstefel, säger Bremdal.

Branschorganisation nöjda med regelverket

Då kan det uppstå misstankar om att den här läkaren, rätt eller fel, det spelar ingen roll, men misstankarna kan finnas där, att personen gynnar det här läkemedelsbolaget, fortsätter han.

Branschorganisationen Lif:s chefsjurist, Linda Melkersson uppger däremot att hon känner sig trygg med rådande regelverk.

Ja, jag känner mig trygg med vårt regelverk och en sån granskning, det är ingenting som vi skulle vara oroliga för, menar hon.

Novo Nordisk framhåller att de agerar i enlighet med gällande regelverk och betonar betydelsen av deras samverkan med sjukvården.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!