Kronlid ville tona ner SD-motstånd mot könsstympning – efter sionistisk påverkanskampanj

publicerad 12 oktober 2022
- av Markus Andersson
SD-ledamoten Julia Kronlid och "profeten" Lars Enarson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten och riksdagens andra vice talman Julia Kronlid, har på uppmaning av den sionistiske predikanten Lars Enarson försökt få partiet att tona ner sitt motstånd mot icke-medicinsk omskärelse av minderåriga – för att inte riskera att göra judarna arga eller uppfattas som ”antisemiter”.

Det är skvallertidningen Aftonbladet som gått igenom e-postmeddelanden som skickats mellan den Israelvurmande och självutnämnt profetiske frikyrkopredikanten Lars Enarson och flera högt uppsatta Sverigedemokrater.

Enarson som bland annat har föreläst för SD:s riksdagsgrupp och lett en SD-resa till Jerusalem i februari 2014 tycks uppskatta det mesta av partiets politik – men var tidigt extremt kritisk till att SD vill förbjuda könsstympning av pojkar på icke-medicinsk grund – och menar att det är en rent ”nazistisk” hållning.

En manlig person som inte är omskuren är inte längre jude. Det handlar med andra ord om en form av folkmord att förbjuda omskärelse av judiska pojkar som är 8 dagar gamla. Att gå emot detta är att gå emot vårt svenska kulturarv”, skrev Enarson till SD-topparna Björn Söder och Kent Ekeroth.

När han inte fick det svar han önskade från dessa valde han att i januari 2014 istället vända sig till Julia Kronlid och deklarera att han ”ser detta som en mycket allvarlig fråga som är oerhört viktig för SD:s framtid och framför allt mitt ställningstagande till SD”.

SD:s ställningstagande i den här frågan bygger helt klart på okunskap och jag hoppas det finns en öppning att diskutera detta närmare innan SD låst fast sin ståndpunkt alltför djupt i den här frågan”, skrev han vidare.

Enarson predikar i Jerusalem. Foto: faksimil/Youtube

Kronlid varnar för judisk ilska

Julia Kronlid nappade på lobbyismen och författade snabbt ett eget mejl till partikollegan Per Ramhorn som tillsammans med Björn Söder motionerat om ett omskärelseförbud i Sverige.

Vi ska ju som jag sa på gruppmötet åka till Israel några från partiet och nu har det visst uppstått ett motstånd till oss som parti särskilt från ett parti i riksdagen som heter Jewish home för att vi vill förbjuda judiska pojkar att omskära sig i Sverige, de tycker antagligen till och med att vi är ett anti-semitiskt parti”, hävdar hon i mejlet och påpekar även att ett motstånd mot omskärelse ses ”som ett sätt att utrota judar och judendomen”.

I ett annat mejl till Enarson själv förklarar Kronlid att SD:s motstånd till könsstympning av pojkar handlar om att partiets företrädare saknar förståelse för hur viktigt detta är för judarna – men att man absolut inte är några antisemiter.

Det handlar om att man inte är medveten om den betydelse det har för judar. Man ser det inte som likställt med att vara jude och när man inte är insatt i det är det svårt att sanktionera ett fysiskt ingrepp på en minderårig som inte är medicinskt motiverat. Men det sista partiet vill framstå som är antisemitiskt”.

Enarson fortsätter därefter sin lobbyism och börjar skicka länkar med dokument där rabbiner förespråkar könsstympning till SD-politiker och kommenterar själv att ett förbud av manlig omskärelse per definition innebär att man ägnar sig åt ”nazism”.

Förbud mot omskärelse innebär att den judiska befolkningen i Sverige tvingas försvinna. Det är en nazistisk politik för ett ”Judenrein”Sverige.

Enarson skriver vidare att han ”omöjligt” kan rekommendera SD till sina anhängare om motionen inte dras tillbaka och att han ”bett till Gud” om att SD ändrar hållning i frågan.

Ekeroth och Söder tröttnar snart på Enarsons anklagelser. Foto: politik.in2pic.com/Riksdagen/CC BY-SA 3.0

SD-toppar tröttnar på Enarson

Därefter genomförs den ovannämnda SD-resan till Israel under Enarsons ledning och konflikten i omskärningsfrågan tycks avta under en period. Men i mars 2014 börjar Enarson återigen kontakta SD:s riksdagsledamoter i syfte att få dem att ändra uppfattning i frågan.

Jag förstår att SD gjort sitt ställningstagande när det gäller omskärelse utifrån okunskap, men det gör inte det hela mindre allvarligt. Det handlar om klassisk antisemitism. Det är helt nödvändigt att detta korrigeras även om det kan ta lite tid nu att vända på skutan”, skriver han i ett mejl till flera SD-toppar och bifogar en länk till en artikel där en framstående rabbin menar att den som är emot omskärelse också är en ”antisemit”.

Här börjar vissa SD-ledamöter dock tröttna på Enarsons envisa sionistiska lobbyism och Björn Söder konstaterar att han ”aldrig kommer att svika barnen i denna fråga” samt att ”det är dags att slänga förlegade religiösa och kulturella dogmer, som bryter mot barns mänskliga rättigheter, på skräphögen”.

Julia Kronlid ställer sig dock på Enarsons sida och skriver att hon ”inte förstår varför vi måste driva frågan så hårt”.

Även om vi inte anser det vara så kommer vi aldrig att komma ifrån att detta att helt förbjuda icke medicinsk omskärelse kommer att uppfattas som antisemitiskt av judarna”, hävdar hon vidare.

Enligt Kronlid måste frågan om manlig omskärelse debatteras med en ”en respektfull ton” och inte ”provocera i onödan” – annars kommer SD kallas för ”antisemiter”. Enarson blir dock inte nöjd med svaren han får och skriver vidare att ”den tragiska slutsatsen är att SD för närvarande är ett antisemitiskt politiskt parti”.

Här någonstans tröttnar även SD:s judiske dåvarande riksdagsledamot Kent Ekeroth och svarar att han betackar sig för fler ”dumheter” från Enarsons sida.

Julia Kronlid vill idag inte svara på frågor om hennes syn på omskärelse och skriver till Aftonbladet att Enarsons kommentarer ”får stå för honom”. Vilket inflytande Enarson har över SD idag är något oklart – men i samband med valet 2018 deklarerade han att han skulle be till Gud för att Sverigedemokraterna skulle bli landets största parti.

Lars Enarson beskriver sig själv som författare, biblisk lärare och internationell böneledare. Han har varit aktiv som predikant sedan det tidiga 1970-talet och är numer bosatt i Israel tillsammans med sin familj där han också driver flera kristna projekt.

Enarson är också en mycket flitig Youtuber och har lagt upp hundratals monologer, böner, predikningar och ”profetior” på plattformen där dagsaktuella händelser och politiska skeenden blandas friskt med pro-israelisk och pro-judisk lobbyism och återkommande tal om behovet av att på olika sätt öka stödet till Israel och judarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!