Kritik mot Dambergs avtalsteckning

publicerad 18 maj 2017
Jas 39 Gripen

Den 13 mars undertecknade näringsminister Mikael Damberg (S) ett militärt samförståndsavtal med Colombias försvarsminister. Dessa mellanstatliga försvarsavtal banar vägen för försäljning av Jas Gripen, skriver Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Svenska försvaret ska ha försökt påverka Colombia till att köpa de svenska stridsflygplanen. Bland annat har stridspiloter skickats dit för att hålla seminarium för det colombianska flygvapnet. Enligt Damberg har Sverige endast utbildat den colombianska försvarsmakten i genusfrågor och mänskliga rättigheter och han säger till Ekot att det är svenska ISP (myndigheten för kontroll av vapenexport) som bestämmer om Saab får exportera krigsflygplan till Colombia.

– Det är osmakligt och sorgligt att Sverige drar igång försäljningskampanj för stridsflyg när bläcket knappt hunnit torka på det fredsavtal som så många kämpat så länge för. Det sänder helt fel signaler och väcker frågor om vad Sveriges engagemang för freden i Colombia egentligen handlar om, säger Hellström i ett pressmeddelande.

Sedan fredsavtalet med Farc-gerillan skrevs under har hopp om en bättre framtid setts hos ett folk, som drabbats hårt av kriget.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.