Inrikes

Kritik mot Dambergs avtalsteckning

Jas 39 Gripen

Den 13 mars undertecknade näringsminister Mikael Damberg (S) ett militärt samförståndsavtal med Colombias försvarsminister. Dessa mellanstatliga försvarsavtal banar vägen för försäljning av Jas Gripen, skriver Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Svenska försvaret ska ha försökt påverka Colombia till att köpa de svenska stridsflygplanen. Bland annat har stridspiloter skickats dit för att hålla seminarium för det colombianska flygvapnet. Enligt Damberg har Sverige endast utbildat den colombianska försvarsmakten i genusfrågor och mänskliga rättigheter och han säger till Ekot att det är svenska ISP (myndigheten för kontroll av vapenexport) som bestämmer om Saab får exportera krigsflygplan till Colombia.

– Det är osmakligt och sorgligt att Sverige drar igång försäljningskampanj för stridsflyg när bläcket knappt hunnit torka på det fredsavtal som så många kämpat så länge för. Det sänder helt fel signaler och väcker frågor om vad Sveriges engagemang för freden i Colombia egentligen handlar om, säger Hellström i ett pressmeddelande.

Sedan fredsavtalet med Farc-gerillan skrevs under har hopp om en bättre framtid setts hos ett folk, som drabbats hårt av kriget.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Saabs vd: Sverige är ockuperat av främmande makt Den svenska vapenjätten Saabs vd Håkan Buskhe hävdar i ett uttalande att Sverige är utsatt för desinformationsattacker f...
Colombias domstol beordrar regeringen att skydda A... Högsta domstolen i Colombia beordrade nyligen landets regering att vidta åtgärder för att skydda regnskogen Amazonas frå...
Stefan Löfven ska vittna i Jas-rättegång Statsminister Stefan Löfven har kallats för att vittna i muträttegången gällande Brasiliens köp av Jas 39 Gripen-plan. M...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!