Inrikes

Kris för elförsörjningen hotar tusentals jobb i Sydsverige

Region Skåne slår larm till regeringen om att läget för elförsörjningen är kritiskt i Sydsverige.

Elförsörjningen i Sydsverige är i kritiskt läge, vilket tillsammans med extrema elpriser hotar tusentals jobb i Skåne. Region Skåne kräver nu av regeringen att omedelbart säkra det alltmer ansträngda elsystemet både i Skåne och resten av landet.
Vi ser mycket allvarligt på situationen och slår därför larm. Den särskilda överenskommelse som regeringen och energiminister Anders Ygeman lovade skulle lösa det akuta hotet mot elförsörjningen i vår region är tyvärr långtifrån tillräcklig, säger Louise Eklund, regionråd för Liberalerna och förste vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Skåne, till Dagens Industri.

Enligt Louise Eklund var elpriset i augusti elva gånger högre i Sydsverige än i Norrland och hon anser därför att indelningen av Sverige i fyra elprisområden måste avskaffas. Enligt Sydsvenska Handelskammare är irritationen bland företagare påtaglig.

Vi får massor av signaler och reaktioner från våra medlemsföretag. Det värsta är nog att man inte kan känna sig säker på att få en trygg elförsörjning. Den osäkerheten är förödande för investeringsviljan ute i företagen som ju i slutändan är avgörande för jobb och välstånd, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • elpriser
  • Skåne