Kris för elförsörjningen hotar tusentals jobb i Sydsverige

publicerad 14 september 2020
- av Sofie Persson

Region Skåne slår larm till regeringen om att läget för elförsörjningen är kritiskt i Sydsverige.

Elförsörjningen i Sydsverige är i kritiskt läge, vilket tillsammans med extrema elpriser hotar tusentals jobb i Skåne. Region Skåne kräver nu av regeringen att omedelbart säkra det alltmer ansträngda elsystemet både i Skåne och resten av landet.

Vi ser mycket allvarligt på situationen och slår därför larm. Den särskilda överenskommelse som regeringen och energiminister Anders Ygeman lovade skulle lösa det akuta hotet mot elförsörjningen i vår region är tyvärr långtifrån tillräcklig, säger Louise Eklund, regionråd för Liberalerna och förste vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Skåne, till Dagens Industri.

Enligt Louise Eklund var elpriset i augusti elva gånger högre i Sydsverige än i Norrland och hon anser därför att indelningen av Sverige i fyra elprisområden måste avskaffas. Enligt Sydsvenska Handelskammare är irritationen bland företagare påtaglig.

Vi får massor av signaler och reaktioner från våra medlemsföretag. Det värsta är nog att man inte kan känna sig säker på att få en trygg elförsörjning. Den osäkerheten är förödande för investeringsviljan ute i företagen som ju i slutändan är avgörande för jobb och välstånd, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.