Kriminell gangsterrappare lyfts fram av SVT

publicerad 18 maj 2020
- av Per Nordin
Vapen som figuerar i Håkanssons musikvideo.

Gangsterrapparen Karl Håkansson, som ges utrymme i SVT:s ungdomssatsning Festen, är inte bara våldsam i sin musik. Privat har han misshandlat butiksbiträden och hotat att mörda och våldta personer som han ogillar och även deras familjemedlemmar.

I tv-serien ”Festen” som har som uttalat syfte att skildra ”många ungdomars verklighet” i Sverige är en av huvudpersonerna 19-årige Karl Håkansson från Lund.
Håkansson som kallar sig för Don V är en så kallad gangsterrappare och influencer med musik som till mycket stor del handlar om hur tufft det är att vara kriminell, mörda människor och sälja knark. Texterna kan handla om att han ska avrätta människor eller att polishus har bombats.

I sina musikvideos figurerar Håkansson med skjutvapen som han viftar med och målar upp en bild av sig själv som en kriminell värsting. Håkansson hävdar själv att musiken bara speglar det liv som han menar sig leva.


Annonser:


– Min musik handlar om livet jag lever och det som händer runtomkring mig och mina vänner. Jag är en verklighetsförfattare, förklarade Karl för Sydsvenskan.

Även privat är Karl Håkansson dock en tveksam förebild, och har gjort sig känd för att hota människor på nätet och sagt att familjemedlemmar till personer han befinner sig i konflikt med ska våldtas och att personer han ogillar ska avrättas.

Håkansson är därtill bland annat dömd för att ha misshandlat och ofredat en anställd på Ica Kvantum i Lund efter att han portats från butiken med anledning av att han trakasserat kunder och personal genom att provocera och filma dem.

När den unge rapparen fick reda på att han inte var välkommen in i butiken så började han först filma och sedan misshandla och mordhota den anställde. Det hela filmades dock av butikens övervakningskameror och den unge gangsterrapparen omhändertogs sedermera av polis.

Trots att denna information är offentlig och väl känd sedan tidigare har SVT ändå valt att lyfta fram Karl Håkansson och ge honom en plattform i sin tv-serie.
När Samhällsnytt ringer programchefen Petter Bragée om hur man resonerat när man rekryterat en person som både romantiserar gängkriminalitet och hotar att mörda och våldta folk på sociala medier så vill han inte svara.

Efter några dagar får man dock svar på mejl där SVT menar att Karl Håkansson ”upplevdes som ångerfull” och har ”avtjänat sitt straff”, och att det därför inte finns några problem med att han deltar i produktionen även om han fortsätter producera våldsförhärligande musik.

Håkansson själv säger att han bara beskriver verkligheter som han ser den och att han också gjort mycket positiv musik.
Här kan du själv titta och lyssna på en av hans mest spelade musikvideor och bilda en egen uppfattning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.