Kriminalvården: ”Vi hinner inte bygga ut”

publicerad 3 november 2023
- av Redaktionen
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Kriminalvårdens generaldirektör hävdar att myndigheten inte har resurser eller möjligheter att bygga ut fängelseplatser och övrig verksamhet i den takt som Tidöavtalet kräver. Man varnar nu för att ”vi riskerar att hamna i ett väldigt besvärligt läge” om myndighetens synpunkter ignoreras.

En viktig punkt i Tidöavtalet mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna var att införa hårdare straff för en rad brott – vilket också innebär att ett stort antal nya fängelseplatser snarast måste byggas för att få plats med alla intagna.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren flaggar dock för att man i dagsläget inte har några möjligheter att leva upp till regeringens krav – man hinner helt enkelt inte med, och kan inte ta fram så många fängelseplatser som Tidöavtalets reformer kräver, eller rekrytera den personal som krävs på så kort tid.

”Människor i gymnastikhallar”

– Om man överhuvudtaget inte bryr sig om vad vi säger om behovet att lätta på trycket i andra ändan då riskerar vi att hamna i ett väldigt besvärligt läge, varnar Holmgren i en intervju med skattefinansierade SVT.

– Det är klart att vi skulle kunna sätta in en väldig massa människor i gymnastikhallar på våra anstalter, men då bedriver vi inte en kriminalvård längre. Då förvarar vi folk på ett sätt som kanske inte står i överensstämmelse med konventioner för mänskliga rättigheter.

Holmgren och Kriminalvården hoppas istället att reformerna införs i olika etapper och förespråkar också en mjukare linje där frivården byggs ut, där fler intagna får elektronisk fotboja och övervakning och där den som dömts till kortare fängelsestraff med ”låg återfallsrisk” kan få nedsatt straff.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!